Natuurlijk laat je je hond niet achter in de auto - en toch zijn er mensen die het doen - maar ook op andere punten kun je met dit weer rekening houden met viervoeters.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Ze hebben geen zweetklieren, behalve in hun voetzolen. Honden hebben het dan ook snel warm. Zorg er dus voor dat je hond een plekje in de schaduw heeft.
Net zoals mensen extra moeten drinken bij dit weer, moeten honden dat ook. Zorg dus voor voldoende vers drinkwater: niet te koud, want dat kan maagklachten geven. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen.
Leg eens je hand op het asfalt. Wist je dat bij een temperatuur van 25oC asfalt in de zon al warmer dan 50 graden wordt. Bij 30oC loopt de temperatuur van asfalt op tot 57oC. Jij trekt ook slippers aan als je over het donker betegelde terras loopt. En al hebben hondenpootjes iets meer eelt, ook dat gaat snel branden.
Voetzolen kunnen tot bloedens toe afslijten. Laat je hond niet rennen op een heet wegdek - bijvoorbeeld naast je fiets - en trek hem zeker niet mee.
Als een hond oververhit raakt, zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel. Vaak wil hij niet eten, is lusteloos en kan gaan braken.
Merk je dat je hond het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Maak kop, oren, hals en poten nat met koel water. Gebruik geen ijskoud water: hierdoor trekken de bloedvaten samen zodat het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven.
Breng het dier naar een plek in de schaduw of een koel vertrek om bij te komen. Laat hem drinken, maar ook dan geldt: geen ijskoud water en geen liters achter elkaar.
Is het nog nodig te wijzen op het feit dat je een hond niet - ook niet met alle raampjes open - achter moet laten in de auto?