Koop je een tweedehands fiets - bijvoorbeeld op Marktplaats - kijk dan even in het fietsdiefstalregister. Je wilt tenslotte niet met een gestolen fiets komen te zitten.
Voordat je het weet, maak je je schuldig aan
heling. Ook als er geen opzet in het spel is, ben je strafbaar.
Heling
Onder heling valt het kopen van gestolen producten. Soms moet je gewoon je gezonde verstand gebruiken, bijvoorbeeld als je een fiets, mobiele telefoon of auto kunt kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn.
Fietsdiefstalregister
Stel nu dat je een fiets kunt overnemen van iemand. Controleer dan of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Dat kan op twee manieren: via het chipnummer of via een combinatie van merk en framenummer.
Framenummer
Waar je het framenummer kunt vinden, verschilt per fiets. Meestal zit het framenummer in de buurt van de trapas. Sinds 2005 gebruiken Nederlandse fietsfabrikanten de eerste twee letters van het merk en daarna zeven cijfers (bijvoorbeeld GA7654321 voor een Gazelle).
Fietsen van vóór 2005 hebben per merk verschillende notaties. Informatie hierover vind je op de website van de fietsfabrikant of fietshandelaar.
Chipnummer
In 2000 introduceerde Batavus de Diefstal Preventie Chip (DPC). Sindsdien worden de meeste nieuwe fietsen van Nederlandse fabrikanten uitgerust met een chip.
De fietschip bevat een uniek nummer en zit meestal in het ringslot of geïntegreerd in het frame. Het nummer kan digitaal worden uitgelezen. Als op je aankoopbewijs het chipnummer staat, kun je dat gebruiken als je je aankoop gaat controleren.
Heb je dit nummer niet, dan kun je bij een fietsenhandel vragen of ze het chipnummer voor je willen uitlezen.
Aangifte
Als je fiets wordt gestolen, doe dan altijd aangifte. Zonder aangifte geen vermelding in het fietsdiefstalregister!
Wordt de fiets dan te koop aangeboden bij een fietsenhandel of een alerte burger die het register erop naslaat, dan levert de check niets op en zie jij je fiets zéker niet terug.
Lees ook: