Wattenstaafjes, chips zakken en piepschuim: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in onze rivieren. Schone Rivieren doet sinds 2017 grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar zwerfafval op de oevers van de Nederlandse rivieren.
Schone Rivieren is op zoek naar nieuwe, vrijwillige onderzoekers die twee keer per jaar het afval in kaart willen brengen op een stuk rivieroever van zo’n 100 meter. De data die de vrijwilligers verzamelen worden gebruikt voor aanpak van het plasticsoep-probleem bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.
Schone Rivieren is op zoek naar nieuwe rivierafvalonderzoekers voor gebieden in West Brabant. Sinds 2017 hebben de ruim 1000 Schone Rivieren vrijwilligers meer dan een miljoen stuks afval geregistreerd. Deze data worden gebruikt om het bedrijfsleven en overheden te helpen met aanpak van zwerfafval.
Nieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met een andere vrijwilliger een onderzoeksgebied van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is deelname aan één van de digitale trainingen van anderhalf uur verplicht. De trainingen vinden plaats op donderdag 9 januari, dinsdag 14 januari, donderdag 16 januari 2024 of maandag 20 januari 2024.
Plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Ook in de rivieren komt veel zwerfafval terecht. Afval dat blijft steken in de natuur, rivieroevers of bodem waar het lokaal schade veroorzaakt. Een deel stroomt door naar de Noordzee waar het bijdraagt aan de plasticsoep-problematiek. Schone Rivieren (een initiatief van IVN Natuureducatie) zet zich in voor afvalvrije rivieren. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.
Kijk op www.schonerivieren.org voor meer informatie en meld je aan.