Iemand vinden die als twee druppels water op jou lijkt; daarvoor is de website Twin Strangers in het leven geroepen. Maar is het wel mogelijk om via zo’n site lookalikes te vinden en hoe vergroot je de slagingskans?
Er is een theorie die aangeeft dat er zeven mensen op de wereld rondlopen die precies op jou lijken. Het is echter wel zoeken naar een speld in een hooiberg. De website Twin Strangers moet de kans om je dubbelganger op te sporen aanzienlijk vergroten. Het enige wat je moet doen om via de website jouw perfecte kopie op te sporen, is foto’s van jezelf uploaden en je gezichtskenmerken aangeven. Vervolgens is het hopen dat iemand van de ongeveer half miljoen ingeschreven mensen vanuit de hele wereld op jou lijkt. Leuk om uit te proberen, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Voor een half jaar betaal je 3,95 dollar. Is dat het waard?
Adviseur cameratoezicht Sander Flight vindt het moeilijk te zeggen hoe groot de kans is op een match: “Naast dat iemand op je kan lijken, is het van belang in hoeverre jij zelf ervaart hoeveel iemand op jou lijkt. Dat is subjectief. Moet bijvoorbeeld elk wenkbrauwhaartje hetzelfde zijn als die van de ander of zijn een paar duidelijke overeenkomsten voldoende. Daarnaast moet je de mazzel hebben dat iemand die op jou lijkt zich heeft ingeschreven.”
Hij laat wel weten dat het technisch mogelijk is om via een website zoals Twin Strangers een dubbelganger op te sporen: “Computers kunnen op basis van foto’s mensen herkennen.” Volgens Flight is het daarbij van belang om haarscherpe foto’s waarbij je recht in de lens kijkt up te loaden: “Er wordt met een liniaal gemeten wat de afstand van je buitenste en binnenste ooghoeken is ten opzichte van het puntje van je neus en kin. Je hebt hiervoor een foto nodig die recht van voren is gemaakt. Als je namelijk bijvoorbeeld een foto van boven maakt, lijkt het alsof je neus en mond dichterbij je ogen staan dan in werkelijkheid het geval is.”
Hiernaast kunnen computers ook op een andere manier nauwkeurig een persoon herkennen, maar Twin Strangers maakt hier vermoedelijk geen gebruik van. Flight: “Computers zijn in staat om de kleur van je huid, ogen, haar en mond en de structuur van je huid waar te nemen.” Tot slot bieden 3D foto’s volgens Flight een schat aan informatie: “Je kunt onder meer goed waarnemen wat de vorm van je schedel is en hoe hoog en lang je neus is, of er een bochel in zit en hoe ver die uitsteek ten opzichte van je gezicht. Bij een gewone foto kan je alleen zien hoelang iemands neus is.”