Etappezege voor Moreno Hofland in Tour de Yorkshire

02 mei 2015, 22:15 sport
150502 moreno hofland tour of yorkshire1 e1430594055895
"Ik wachtte tot het bord van de 200 meter en ging er toen op snelheid voorbij." Met die tactiek wist de 23-jarige Roosendaler de tweede etappe van de Tour de Yorkshire op zijn naam te zetten.
Zijn eerste overwinning van het seizoen is meteen ook de eerste seizoenszege voor Team LottoNL-Jumbo. Eentje waar het team trots op kan zijn, want Hofland deed vandaag het werk zeker niet alleen.

Teamoverwinning

De gele brigade, zoals team LottoNL-Jumbo ook wel gekscherend wordt genoemd, hield de hele dag een achtkoppige groep onder controle. Met slechts één doel: Hofland aan de eerste seizoenszege helpen. Vandaag was het de enige kans voor sprinters, dus vandaag moest het gebeuren.
150502 moreno hofland tour of yorkshire

Eindfase

In de finale ging alles volgens plan. Hofland, die op het Roosendaalse Sportgala vorige maand tot Sportman van het Jaar werd uitgeroepen, vertelt: "De laatste 40 kilometer volgde ik Robert Wagner. Daarna koos ik het wiel van Matteo Pelucchi."
"Op 200 meter van het einde ben ik vanuit zijn wiel de sprint aangegaan." Hofland lag op dat moment vijfde. "Ik kwam vlot over Pelucchi heen en dat was genoeg om de massasprint te winnen.”

'Cool'

In de etappe van 174 kilometer van Selby naar York was er ook gelegenheid om te genieten van het prachtige landschap van Yorkshire. Glooiende velden, afgewisseld met pittoreske dorpjes. En dan de sfeer. Moreno glundert: "Al die fans. In sommige dorpen stonden de mensen wel drie of vier rijen dik. Heel cool!” Volgens de organisatie stond er in totaal maar liefst 450.000 man langs de kant.
150502 moreno hofland tour of yorkshire2

Van de nul af

Ploegleider Nico Verhoeven was na afloop dik tevreden. "De laatste 80 kilometer hebben we er als team echt aan moeten trekken. Maar als dan alles op rolletjes loopt in de eindfase en Moreno de etappe weet te pakken, is er naast blijdschap ook opluchting.” Hofland vult grijnzend aan: "Ja, eindelijk van die gehate nul af hè?"

Niet fit

Hofland sukkelde sinds Milaan-San Remo met zijn gezondheid. “Een aantal koersen moest ik laten schieten. Na een antibioticakuur kon ik weer gaan trainen. Ik startte in de Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Geen koersen die me echt liggen, maar dat hindert niet. Ik ben nu weer helemaal fit.” En dat is precies op tijd!

Etappe zondag

In de laatste etappe morgen - een lastige rit met diverse klimmetjes - zijn er voor het team LottoNL-Jumbo misschien kansen voor Steven Kruijswijk. De renner ging gisteren vanwege domme pech onderuit. "Een valpartij doet altijd wat met je. We gaan zien of Steven genoeg is opgeknapt,” aldus ploegleider Verhoeven.

Klassement

Voor de sprinter Hofland zit het werk erop. Natuurlijk rijdt hij morgen ook weer volle bak, maar dat is geen dag met kansen voor sprinters.
In het algemeen klassement geen Nederlanders bij de eerste tien. In het puntenklassement staat Hofland tweede. Dus als de sprinter morgen op de tussensprintjes nog wat punten weet te sprokkelen, eindigt hij morgen misschien in de groene trui.



Giro

De Tour de Yorkshire - die dit jaar voor het eerst gereden wordt - is voor de ambitieuze Hofland nog maar het begin. "Alles, ook de Tour de Yorkshire, staat in het teken van de komende Giro. Een overwinning zoals vandaag geeft dan natuurlijk een extra boost."
De Giro is wel andere koek dan deze koers, maar Moreno Hofland heeft goede papieren. "Er zijn niet veel kansen voor sprinters, dus wordt het zaak om bij elke kans die zich voordoet van de partij te zijn. Het zou mooi zijn als ik daar weer zoiets als vandaag kan doen."
  • Op Eurosport 2 is morgen de Tour de Yorkshire te volgen vanaf 13.44 uur.

Lees ook: