40e Volksronde weer een fantastische wieleravond

Joop Zoetemelk
Joop Zoetemelk
Foto: Danny van den Aarsen

“Zo’n Zoetemelk, die man vlamt gewoon.” Voorzitter Fred Hendriks blikt tevreden terug op de 40e editie van de Volksronde. “We wilden uitpakken, en dat is gelukt.”

Een deel van het publiek was echt gekomen voor de inmiddels 68-jarige Joop Zoetemelk. De Tourwinnaar uit 1980 rijdt voor z’n plezier zo hier en daar nog een ronde, en dat blijft hij doen zolang hij kan.

ID-Cycling

Om half vijf openden de ID-renners de wieleravond terwijl mannen als Zoetemelk en Hennie Kuiper het druk hadden met handtekeningen uitdelen.

ID-Cycling is voor mensen met een verstandelijke beperking. Hendriks: “Het zijn acht renners uit de regio die al jaren meedoen. Aan een klassement doen we niet: voor hen gaat het erom dat ze het parcours rijden van een profkoers.”

Dat ronkende geluid

De Volksronde draait om traditie. Zoals de derny’s die de ex-profs uit de wind houden. En dan volle bak de Kaai over. “Dat ronkende geluid, de benzinedampen, dát is de Volksronde”, zegt Hendriks stellig. “Ooit hebben we het gewaagd de solexjes te schrappen. Nou, het jaar erna waren ze er weer bij!”

De voorzitter schat dat er vijf- tot zesduizend man rond de Kaai stond. “De Volksronde is echt een uitje en staat bekend om de gezelligheid langs de kant. Het is voor veel Roosendalers nog steeds het opwarmertje voor de Draai.”

Roosendaals kampioenschap

Tijdens de Volksronde wordt ook het Roosendaals kampioenschap gereden. Wethouder Hans Verbraak loste het startschot. In de strijd tussen de amateur-renners uit de gemeente Roosendaal lag het tempo behoorlijk hoog. Na één uur plus één ronde stonden deze mannen op het podium.

  1. Peter van Gastel (Nispen)
  2. Peter van de Velde (Heerle)
  3. Jan Kees van Dommele (Roosendaal)

Volksronde

De koppelkoers is het slotstuk en de kers op de taart. Elk koppel bestaat uit een veteraan en een jongere ex-prof. Ze gaan om de beurt de Kaai op voor een rondje achter de derny en hebben daarna een rondje rust.

“Het was een prachtige koers met tien fantastische koppels. En dan zo’n Zoetemelk, die man vlamt gewoon.” Dat was ook te zien in de resultaten.

  1. Joop Zoetemelk / Leon van Bon
  2. Peter van der Velde / Jeroen Blijlevens
  3. Hennie Kuiper / Bart Voskamp

Zo’n Zoetemelk, die man vlamt gewoon. – Fred Hendriks

Fantastische wieleravond

Voorzitter Fred Hendriks is tevreden. “Vanmorgen was ik nog even op de Kaai. Iedereen heeft het erover. Het was een fantasische wieleravond.” Hij straalt.

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen