Avondvierdaagse-wandelaars op de helft

20 mei 2015, 00:33 sport
150518 dag 1 avondvierdaagse nicole van nijnatten 3 e1432076600107
De organisatie van de Avondvierdaagse houdt de weersverwachting nauwlettend in de gaten. Tot nu toe valt het mee en vallen de buien overdag of later op de avond.
De enorme hagelbui gisteren zorgde wel voor drassige paden, maar de regenpakken konden in de tassen blijven. "Gelukkig was het maandagavond droog", vertelt Ronny Weemaes opgelucht, voorzitter van het organisatiecomité van Thor.

Meer dan 2500 deelnemers

"Zeker degenen die voor de eerste keer meelopen, weten zo'n eerste avond niet zo goed wat ze moeten verwachten. Als het regent, is de drempel des te hoger. We zien dat sommige ouders dan maar liever thuis blijven."
Daar was dit jaar gelukkig geen sprake van: op wat druppels na bleef het droog. In totaal zijn zo'n 2750 kinderen met ouders en 'losse lopers' op sportpark Vierhoeven aan de Avondvierdaagse begonnen. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

Meesten lopen de 6 km

Tot drie jaar geleden kon je kiezen tussen 6, 10 en 15 kilometer. Het aantal deelnemers op de 15 kilometer kelderde. De organisatie was veel tijd kwijt aan het uitzetten van de langste route. Bovendien kwam vanuit basisscholen de vraag naar een kortere afstand.
"Voor onderbouwleerlingen is 6 kilometer behoorlijk pittig", vertelt de organisator. "We hebben toen de 15 kilometer geschrapt en de 3 kilometer erbij genomen. Daar hebben we geen seconde spijt van gehad."
"Toen je kon kiezen uit 6, 10 of 15 kilometer, liep meer dan de helft van de deelnemers de 10 kilometer. Nadat de 3 kilometer erbij is gekomen, zien we dat de 6 kilometer de meeste lopers trekt. Alsof mensen bij zichzelf denken: die kortste afstand is voor de kleintjes, maar 10 kilometer is misschien wat ver."

Donderdavond defilé

Vandaag de 3e 'etappe'. De avond die vaak het langst lijkt: de vermoeidheid begint bij sommigen toe te slaan. Gelukkig is er het vooruitzicht van het defilé morgen.
Broertjes, zusjes, opa's en oma's langs de route. Muziek erbij, felicitaties, vaak een traktatie en aan het eind de felbegeerde medaille. Zet 'm op!