Zwemster Manon Vermariën na brons op WK: ‘Ik voel me wel top’

Je bent achttien en wint op je eerste WK brons op de 400 meter vrije slag in een nieuw Nederlands record.

Dát deed Manon Vermariën gisteren op het WK paralympisch zwemmen in Glasgow in 4.53.80. Het goud ging naar de Britse Tully Kearney die een Europees record zwom.

Manon Vermariën

Lange tijd trainde Manon, leerling van het Johan Cruijff College, bij Hieronymus. Haar trainer wees haar op het paralympisch zwemmen, iets waar Manon nooit serieus over nagedacht had. Ze besloot een kans te wagen. Sinds september 2014 maakt ze deel uit van de paralympische nationale ploeg.

Haar eerste grote toernooi was het EK vorig jaar in Eindhoven. Daar had de toen nog 17-jarige veel last van zenuwen, bekende ze. Toch kwalificeerde ze zich voor Glasgow.

Met haar bronzen medaille zijn de Paralympische Spelen in Rio in 2016 binnen handbereik. Geen wonder dat Manon, Roosendaalse sportvrouw van het Jaar 2013, gisteren zei: “Ik voel me wel top.”

Bekijk hier het interview (1:20) met een verslaggever van NOC*NSF.

Paralympisch zwemmen

Bij het paralympisch zwemmen worden de sporters ingedeeld in klassen, afhankelijk van hun beperking. S1 tot S10 staan voor een fysieke beperking: hoe lager de klasse, hoe zwaarder de beperking. Manon komt uit in de klasse S9.

Manon is geboren met osteogenesis imperfecta, ook wel bekend als de broze bottenziekte. Zwemmen was in eerste instantie een manier om haar spieren te versterken, maar al snel bleek ze er talent voor te hebben.

Lees ook:

 

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen