112

Maatregelen tegen eigenaar feestcafé na overtreding coronaregels

Burgemeester Han van Midden neemt maatregelen tegen de eigenaar van het feestcafé Bij Moeders op de Markt in Roosendaal. In dit café werden woensdagavond 14 oktober 2020 de coronamaatregelen met voeten getreden.

De beelden die op social media rondgaan zijn overduidelijk. Zo is te zien dat er in het café veel meer dan het toegestane maximum aantal van 30 personen binnen aanwezig zijn. De cafégangers houden geen anderhalve meter afstand van elkaar maar zijn volop aan het feesten met elkaar. Eerder ging het ook al mis in ditzelfde café. In juli volgde er een officiële waarschuwing nadat toezichthouders constateerden dat niet alle bezoekers gebruik maakten van een zitplaats. In oktober volgde er een tweede waarschuwing vanwege overtreding van het sluitingsuur. In beide gevallen was er sprake van overtreding van de geldende noodverordening.

Respectloos

Burgemeester Han van Midden zegt in een reactie: ”Dit incident is beslist geen reclame voor de Roosendaalse horeca. Het geeft ook geen blijk van wederzijds vertrouwen. Natuurlijk heb ik oog voor de grote belangen van horecaondernemers. Een gelijk en eerlijk speelveld is daarbij steeds het uitgangspunt. Wat er woensdagavond gebeurde is respectloos gedrag. Niet alleen ten opzichte van de mensen vechten voor hun gezondheid en de nabestaanden van overledenen aan het coronavirus. Ook is het een heel fout signaal naar de hardwerkende mensen in de zorg en naar alle ondernemers die zich wél aan alle maatregelen houden. Dit blijft daarom niet zonder gevolgen.”

Inperking sluitingstijd

Na de huidige gedeeltelijke lockdown, op het moment dat de horeca haar deur weer mag openen, volgt er een zogenaamde last onder bestuursdwang. Dit betekent dat er voor deze horeca-inrichting, gedurende een periode van zes maanden, tijdelijk andere sluitingstijden gelden. Een inperking van de openingstijden dus. Het café moet gedurende zes maanden twee uur eerder sluiten dan de meeste overige horecazaken in Roosendaal. De termijn van zes maanden vangt aan op het moment dat de eet- en drinkgelegenheden weer volgens de normale openingstijden geopend mogen zijn. Vanzelfsprekend wordt de naleving van deze maatregel dan streng gecontroleerd.

Besmettingen moeten omlaag

De vernieuwde coronamaatregelen met de sluiting van alle cafés en restaurants komt hard aan, net nadat de horeca weer was opgekrabbeld na de vorige lockdown. Maar het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Ook binnen de gemeente Roosendaal. Het aantal mensen dat besmet is, moet dalen, dat is overduidelijk. Dat doel kan bereikt worden door minder met elkaar af te spreken, minder ontmoetingen en het aantal reisbewegingen te beperken. En dat raakt veel bedrijven en sectoren, ook de horeca. Hoezeer ondernemers ook hun best doen; horecagasten nemen de besmettingen mee vanuit huis, besmetten elkaar om vervolgens het virus weer mee terug naar huis te nemen. Het gedrag in het bewuste Roosendaalse feestcafé op woensdagavond draagt niet bij aan alle inspanningen om de verdere verspreiding van het coronavirus in de dammen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden