BP-team ’t Oude Centrum wordt 25e buurtpreventieteam in Roosendaal

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Buurtpreventieteams schieten als paddestoelen uit de grond. De komende maanden volgen wij de oprichting van BP-team ’t Oude Centrum.

Weet je nog dat de eerste geel-blauwe stickers ‘Attentie Buurtpreventie’ werden geplakt? Dat is toch al zeker 25 jaar geleden. Heel veel animo was er destijds niet voor het project, maar anno 2015 is buurtpreventie helemaal hip.

Buurtpreventie

Buurtpreventie is iets van en voor de bewoners van een wijk. Extra oren en ogen op straat helpen de buurt veiliger te maken. Buren houden een oogje in het zeil, melden onveilige situaties en buurtpreventisten lopen in hun herkenbare gele hesjes rondes door de wijk. BP-teams werken nauw samen met de professionals in de buurt.

Extra oren en ogen op straat maken de buurt veiliger.

Roosendaal

Elke wijk is anders samengesteld en heeft haar eigen problemen. Daardoor hebben buurtpreventieteams elk hun eigen speerpunten.

Roosendaal telt intussen 19 BP-teams. Ook Heerle, Moerstraten, Nispen, Wouw en Wouwse Plantage hebben elk een eigen team. BP-team ’t Oude Centrum wordt dus het 25e team in de gemeente Roosendaal. Kijk hier voor een overzicht.

’t Oude Centrum

Ton van de Geijn en Piet Naalden hebben samen met Frank Roks het initiatief genomen om in hun wijk met buurtpreventie aan de slag te gaan.

Allereerst hebben ze het gebied afgebakend, zie hieronder. Van de Geijn die zelf in de Oliemolen woont, vertelt: “Het lijkt een klein gebied, maar het telt toch ruim vierhonderd adressen en duizend bewoners.”

150801 BP-team 't Oude Centrum

Problemen in kaart brengen

Tijdens een eerste bijeenkomst is met bewoners gesproken over de overlast die zij ervaren. “Er was zeker veertig man, en dat viel ons niet tegen”, vertel Van de Geijn. Ook Martin Jans, de wijkagent, was aanwezig.

De problemen die genoemd werden, waren heel divers. Van hangjongeren en zwerfvuil in de Oliemolen tot hardrijders in de Prinsensingel en ietwat louche winkeltjes met dito klandizie in de Brugstraat.

Van de Geijn: “Mensen zijn de overlast spuugzat, dat was duidelijk. Ze waren blij gehoor te vinden voor hun frustratie. En wij konden zo een eerste inventarisatie maken van de problemen. Natuurlijk horen wij ook mensen zeggen dat het toch allemaal niks uithaalt. Wij gaan het tegendeel bewijzen.”

Tempo

Een man of tien heeft al meteen aangegeven actief mee te willen werken in het buurtpreventieteam. Van de Geijn wil het tempo erin houden. “Er komt een hoop bij kijken, maar in september moeten we toch wel echt van start kunnen lijkt me.”

roosendaal.nieuws.nl

Omdat buurtpreventie zo enorm leeft, willen wij de oprichting van dit team op de voet volgen. We gaan praten met sceptici en enthousiastelingen in de wijk. Dus binnenkort ‘BP-team ’t Oude Centrum, deel 2′.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen