Roosendaalse haalt Tantedag naar Nederland

Een zelfgemaakt aquarium
Een zelfgemaakt aquarium
Foto: Fam. Muijsenberg

Tannie Muijsenberg googelde vlak voor haar bevalling in 2010 op ‘Tantedag’. Na even zoeken stuitte ze op 26 juli, de officiële Aunt & Uncle Day.

Google levert wel een filmpje op van Woezel & Pip. Zij vieren Tantedag op 18 december. Toch klopt het half, want ook zij verwennen die dag hun tante van top tot teen. “Daar draait het om,” meent Muijsenberg.

“Ach, wij doen het ook niet helemaal volgens de regels. Het is immers Aunt & Uncle Day. Maar de oom ontbreekt, dus wij hanteren een vrije vertaling.” Begin juli 2010 verraste het kleine Muijsenbergje zijn tante met een kaart. “Mag ik 26 juli bij jou een knalfuif komen vieren? Want dan is het Tantedag.”

150726 Tantedag 2Traditie

Muijsenberg vindt dat ze – omdat zij Tantedag naar Nederland haalt – mag bepalen wat er ’traditioneel’ bij Tantedag gaat horen. “Volgens ons is dat appeltaart en paella.” Ze grijnst: “Dus elk jaar verwacht ik dat supermarkten rond deze tijd appels, vis, gele rijst en bakmeel in de reclame hebben. Maar noppes!”

Haar conclusie: “Willen we meemaken dat heel Nederland Tantedag viert, dan moeten we meer aan ‘marketing’ doen. Er zijn genoeg leuk, lieve ooms en tantes die het verdienen om een keer in het zonnetje gezet te worden.”

Twitter

In 2013 besloot de tante zelf ook maar eens actie te ondernemen. Ze genoot dat jaar al voor de vierde keer van het feest, intussen met een tweede neefje erbij. “Natuurlijk is zo’n dag niet nodig. Ik ben dol op mijn neefjes en voorlopig lijkt de liefde wederzijds. Maar elke reden voor een knalfuif is er één.” Ze twitterde:

@GreetzNL @Kaartje2Go #26juli is Aunt & Uncle Day, in NL amper bekend. Jullie kunnen #trendsetter zijn met wat leuke kaarten hiervoor! #tantedag

Greetz antwoordde: “Wat klinkt dat leuk, we geven het door! Wie weet voor volgend jaar, Greetz!” En Kaartje2Go liet weten: “Leuk idee! Wij kenden deze dag niet. Dit jaar is te kort dag, maar voor volgend jaar is het een leuk idee. Bedankt.”

Het begin is er

Tantedag-kaarten zijn er nog niet. Wel werd de tweet opgepikt door Florien van Basten Batenburg, schrijfster van ‘Tante! Handboek voor coole tantes.’ In 2014 lanceerde ze de eerste Nationale Tantedag. Weliswaar op 27 juli, maar kniesoor die daar op let. Het lijkt er echter op dat ze dit jaar géén feestje bouwt.

Op één adres in Roosendaal is het vandaag in elk geval feest. De foto boven dit artikel kregen we zojuist toegestuurd. Het is duidelijk dat er hard geknutseld is. Het aquarium is prachtig mannen: wat zal jullie tante blij zijn!

Lees ook:

Knalfuif Tantedag 2011
Knalfuif Tantedag 2011, foto: fam. Muijsenberg
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen