6 juli: Wereld Kusjesdag

Foto: Tambako the Jaguar / Flickr cc by-nd-2.0

Weer zo’n ‘Dag van’ zullen veel mensen denken. Anderen verzuchten: liever een klusdag dan een kusdag. Maar kom op, de kus houdt ons al eeuwen in de ban.

De eerste afbeelding van een echte tongzoen werd in India gevonden en is zo’n 1500 jaar oud. Over het waarom van het zoenen doen allerlei theorieën de ronde.

Waarom zoenen we?

Volgens de Romeinse schrijver Lucretius is zoenen een poging om letterlijk samen te smelten. Carl Jung, een Zwitserse psychiater, dacht dat zoenen een overblijfsel is uit de tijd dat ook bij de mens de moeder voedsel voorkauwde voor het kind en het – net als vogeltjes – via de mond aan het kind gaf.

En dan hebben we nog een Freudiaanse verklaring. Volgens hem was zoenen een ‘op de moeder gerichte obsessie’, een verlangen naar de moederschoot. Antropologen zien zoenen meer als iets wat hoort bij elkaar besnuffelen.

Verleren we het?

Kusjesdag begon ooit in Engeland. Daar meenden ze dat we bezig waren De Kus te vergeten. We hebben het dan niet over de beleefdheidskussen als je elkaar begroet of de kusjes die je je kind geeft, maar over de echte intieme zoen. Die zou in onze haast om seks te hebben, in het gedrang raken.

Zoenen is gezond

Zoenen is behalve lekker ook gezond. Geen reden om te gaan zoenen maar wél een leuk excuus om het wat vaker te doen.

  1. Tijdens het zoenen maak je meer speeksel aan. Dat is goed voor je gebit.
  2. Een echt lekkere kus laat je bloed sneller stromen: dat houdt je hartslag op peil en brengt je bloeddruk omlaag.
  3. Bij het zoenen train je 34 aangezichtsspieren – goed voor een strakke kaaklijn – en natuurlijk de spieren van je tong.
  4. Zoenen schijnt goed te werken tegen buikkramp en hoofdpijn. Vooral dat laatste is handig om te weten als je partner ‘geen zin’ heeft vanwege hoofdpijn. Geen zin is weg te zoenen!
  5. Je maakt tijdens het zoenen allerlei hormonen aan zoals serotonine, dopamine en oxytocine. Die stoffen zorgen dat je ontspant, meer energie krijgt en een gevoel van euforie. Ehhh, sorry, dacht je dat je partner daar voor zorgde?
  6. Als je zoent, neemt de productie van histamine af. Na een halfuur (veel plezier!) zouden hooikoortsverschijnselen daardoor flink afnemen.

En jij? Wie krijgt van jou vandaag die ene speciale zoen? Of geef anders morgen je partner voor vertrek een extra dikke pakkerd. Onderzoek wijst uit dat mensen die thuis gelukkig vertrekken, productiever zijn op het werk en meer geld verdienen.

150707 Loesje x wiskundeleraarLees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen