Maak kennis met Rosalinde Traets (19), de drijvende kracht achter Obar

Foto: aangeleverd door Rosalinde Traets

Een gesprek met Rosalinde Traets (19) over Obar, dat een geslaagd eerste seizoen achter de rug heeft met muzikale cafés voor en door jongeren. Vorige week sloot Obar het seizoen af met een heus openluchtfestival.

Vertel, hoe is Obar ontstaan?
Ik werk bij de Kring en tijdens een vergadering zei m’n baas dat hij meer voor jongeren wilde doen. Collega’s knikten maar keken ook wat bedenkelijk: jongeren zouden een moeilijk doelgroep zijn. Toen heb ik mijn hand maar opgestoken.

Wist je meteen in welke vorm je het zou gaan gieten?
Nee, dat niet. We hebben wat zitten brainstormen en daar kwamen een stuk of vijf ideeën uit. Kleinschalige muzikale avonden voor en door jongeren was er één van. En dat plan ben ik gaan uitwerken.

Omdat het het beste idee was?
Het leek ons het beste idee om mee te beginnen. Maar de rest van het lijstje is niet in de prullenbak beland. We willen Obar langzaam uitbreiden. Op het Obar Festival hadden voor het eerst ook cabaret, en dat houden we er komend seizoen…

Wacht even, eerst dit seizoen: voorziet Obar in een behoefte?
Zeker. Sinds Erato, het Verkadehuis en de Heksenketel gesloten zijn, heeft jong talent in Roosendaal amper kans om zich te presenteren. Hoe moet je dan beginnen? Ik ben zelf singer-songwriter en ben ook tegen dat probleem opgelopen.

Met het sluiten van Erato, Verkadehuis en Heksenketel heeft Roosendaal geen open podia meer.

Dus Obar is er niet alleen voor het publiek, maar juist ook voor de muzikanten?
Klopt. Jonge artiesten en bandjes kunnen een demo opsturen. Ik kijk of het kwalitatief goed genoeg is en dan plannen we een optreden in. Die kwaliteit is meestal écht goed. Ik heb een hoop talent voorbij zien komen dit seizoen.

Obar richt zich op jongeren, maar hoe jong is jong?
Laten we zeggen van 14 tot 25 jaar. Maar het publiek, bijvoorbeeld met Obar Festival, is soms ook wat ouder. Ik zeg altijd: muziek is voor iedereen!

En de naam Obar, die klinkt zo mysterieus.
Haha, jij hebt ‘m ook niet door. De muzikale cafés organiseren we in de Rabobank Galerie van de Kring. Draai Rabo eens om; bijna niemand ziet het gelijk, en dat is voor ons ook een beetje de grap.

Na de muzikale avonden en een aantal thema-avonden vorige week Obar Festival.
Ja, we hebben het seizoen afgesloten met een openluchtfestival in de Tongerlotuin. Het was een fantastische avond met zo’n 130 bezoekers, ongeveer het aantal waar we van tevoren op hoopten. We boften ontzettend met het weer, en van veel kanten hoorde ik al: “Kun je dit ’s zomers niet vaker doen?” Nou ja, dit jaar niet, maar we nemen het wel mee als idee voor volgend seizoen.

150704 Obar festival 27 juni

Wat is er zo bijzonder aan Obar?
Wij bieden jonge artiesten een podium met een professionele geluidsinstallatie op een toplocatie. Dat is heel waardevol als je je wilt presenteren. En de sfeer is elke keer ontzettend goed. Ik vind het steeds weer een feestje.

We bieden jongeren een podium met een professionele geluidsinstallatie op een toplocatie.

Je begon net al over het tweede seizoen.
Klopt, we gaan zeker verder en breiden het aanbod uit met cabaret en andere podiumkunsten. We gaan ook samen met Hofplein Theater iets organiseren. Verder staan op ons ideeënlijstje literatuuravonden en avonden waarop jongeren in gesprek kunnen met bijvoorbeeld muzikanten of cabaretiers. Veel jongeren zitten met vragen over hoe je het beste kunt beginnen, dat soort dingen.

Waar je het beste kunt beginnen? In Roosendaal begin je bij Obar lijkt me.
Haha, inderdaad, dat is dé manier. Maar serieus, de muzikale cafés staan komend seizoen weer centraal. Dus wie een demo op wil sturen, vooral doen! Neem gewoon contact met me op via de Facebookpagina van Obar.

Wie een demo op wil sturen, vooral doen!

Bekijk snel Rosalindes eigen eerste videoclip Scary Love (3:30) uit 2012.

Lees ook:

 

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen