Zeker 2000 Roosendaalse moslims gisteren begonnen aan ramadan

Marokkaanse moskee Roosendaal
Marokkaanse moskee Roosendaal
Foto: FB / Roland Abels

Gisteren is de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, begonnen. Een voorzichtige rekensom leert dat meer dan 2000 Roosendalers meedoen aan de ramadan.

Moslims gedenken dat in de heilige maand de profeet Mohammed de eerste van een reeks openbaringen ontving die samen de Koran vormen. De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam: het is één van de vijf religieuze plichten die de Koran voorschrijft. Maar ook al heet het ‘vastenmaand’, ramadan is méér dan vasten.

Vasten

Iedere moslim wordt vanaf de puberteit verondersteld de ramadan in acht te nemen. Het vasten houdt voor moslims in dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken – zelfs geen slokje water of een kauwgompje – en roken. Na zonsondergang wordt het vasten verbroken met een niet al te uitbundige maaltijd.

Wie ziek, zwanger of ongesteld is, mag het vasten op een later moment inhalen. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je chronisch ziek bent of medicijnen gebruikt, dan mag je het vasten compenseren door bijvoorbeeld extra geld te geven aan de armen.

Zelfreiniging

De ramadan is niet alleen een periode van reiniging van het lichaam. Ook de geest is belangrijk. Het bidden is tijdens de ramadan daarom extra belangrijk. Liegen, kwaadspreken en vloeken is verboden. In de vastentijd voelen en tonen moslims verbondenheid met arme en hongerige mensen overal ter wereld.

Cijfers

In Nederland wonen naar schatting zo’n 930.000 moslims. 80% tot 90% van hen vast deze maand in meer of mindere mate. Van de moslims in Nederland is 70% afkomstig uit Marokko of Turkije.

Ook in Roosendaal komen de meeste moslims uit deze landen. Uit de multicultikaart van april bleek dat in Roosendaal 1650 Marokkanen en 1123 Turken wonen. Je mag ervan uitgaan dat in Roosendaal zeker 2000 moslims meedoen aan de ramadan.

Suikerfeest

De ramadan is de negende maand van de islamistische kalender. Omdat de maan– en de maandkalender niet gelijk lopen, valt de Ramadan elk jaar een dag of tien vroeger. Dit jaar eindigt de vastenmaand op 17 juli met het traditionele, driedaagse Suikerfeest.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen