roosendaal.nieuws.nl feliciteert alle Roosendaalse papa’s

Foto: redactie

President Richard Nixon tekende in 1972 een wet die de derde zondag van juni tot vaderdag bestempelde. Vaderdag wordt in ongeveer 50 landen gevierd. Kijk even mee naar nog wat andere vaderdag-weetjes.

Afgelopen jaar telde Nederland ruim 2,1 miljoen vaders in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. Van hen zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zo’n 80.000 het afgelopen jaar vader geworden.

In gezinnen met jonge kinderen wordt vaderdag waarschijnlijk het meest ‘fanatiek’ gevierd. De gemeente Roosendaal telt zo’n 11.900 huishoudens met kinderen, al zijn dit deels ook gezinnen met een alleenstaande moeder.

Kaartje en cadeautje

Vaderdag staat op de vierde plaats in het lijstje ‘meest verzonden kaartjes’, net na Moederdag, Kerst en Valentijn. Weetje: volgens Hallmark wordt twintig procent van de vaderdagkaartjes geschreven door vrouwen voor hun echtgenoot.

Ook dit jaar is de stropdas een van de meeste gekochte vaderdagcadeaus. Aftershave doet het ook goed, net als allerhande gadgets. Wil je goedkoop uit zijn, koop dan een bierpakket: het CBS meldt dat die 3,3 procent goedkoper zijn dan vorig jaar.

Historie

De eerste vaderdag vond plaats op 19 juni 1910 in West-Virgina, al ging het toen om de vaders die dat jaar waren omgekomen bij een mijnexplosie. Toch was die dag een eerste stap in de richting van vaderdag. Tot dan toe werd gezegd dat vaderdag niet nodig was, want vaders hadden niet dezelfde emotionele waarde als moeders…

Niet in alle landen wordt vaderdag vandaag gevierd. In Spanje, Portugal en een deel van België vieren ze vaderdag op 19 maart, de feestdag van Sint Jozef, de vader van Jezus. De rest van België viert vaderdag een week eerder dan Nederland. In Duitsland valt vaderdag samen met Hemelvaart. De symboliek: volgens de christenen keert Jezus die dag terug naar zijn vader in de hemel.

In Nederland werd vaderdag vanaf 1937 in oktober gevierd. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten is in 1948 afgesproken dat de feestdag voortaan op de derde zondag van juni plaats zou vinden.

Lees ook:

150621 Vaderdag - gedichten-wensen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen