90 keer Moederdag in Nederland: de 101ste verjaardag van een traditie

Foto: Edwin Muijsenberg

Gezellige Moederdag gehad? Op zoek naar de oorsprong van het feest ontdekten we dat Nederland dit jaar voor de 90e keer Moederdag viert.

Als je trouwens dacht dat Moederdag een typisch Nederlandse traditie is, kom je bedrogen uit.

1e Moederdag

Ook al bestaat de traditie al lang, de meest speciale Moederdag is toch de eerste: je eerste kind zorgt er immers voor dat je voortaan Moederdag kunt vieren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gold dat vandaag voor zo’n 80 duizend vrouwen in Nederland.

De kusjes gaan de wereld in.
De kusjes gaan de wereld in.

Over de gemeente Roosendaal zijn alleen de geboortecijfers tot 2013 bekend (en het zijn natuurlijk niet allemaal eerstgeborenen). Het cijfer schommelt behoorlijk, dus aan een gokje over 2014 wagen we ons maar niet.

  • 2009: 818
  • 2010: 837
  • 2011: 747
  • 2012: 780
  • 2013: 761

Internationaal

Dacht je dat Moederdag typisch Nederlands is, dan heb je het mis. Vandaag hebben ook moeders in Turkije feest, net als in Australië, Honduras, Oostenrijk, Pakistan, Suriname, India, Finland en zeker 50 andere landen.

De feestdag in zijn huidige vorm kent zijn oorsprong in 1908 in Amerika. Daar organiseerde Anna Marie Jarvis de eerste Moederdag op 9 mei, de sterfdag van haar moeder. Die bezorgde in de Amerikaanse Burgeroorlog moeders van soldaten voedsel en medicijnen, en organiseerde bijeenkomsten waar ze hun verhaal kwijt konden.

Het idee sloeg aan. In 1914 besloot president Wilson dat de tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day, een nationale feestdag, zou zijn.

Onze 90e Moederdag

Vanaf dat moment heeft het feest zich over de hele wereld verspreid. Sinds 1925 zetten we de moeders ook in Nederland op die dag in het zonnetje. Moederdag 2015 is dus de 90e keer dat we het feest vieren.

Antwerpen

In de omgeving van Antwerpen wordt Moederkesdag sinds 1913 op 15 augustus gevierd, tegelijk met Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Een rooms-katholiek feest, geworteld in de verering van Maria, de moeder van Jezus.

In 1913 was de Amerikaanse variant nog niet in België bekend, en Antwerpen houdt vast aan de eigen datum. In de rest van België geldt de tweede zondag van mei als Moederdag.

Te lui voor een brief

Moederdag werd meteen omarmd door de commercie. Na het aanvankelijke succes van ‘haar’ Moederdag raakte Jarvis verbitterd door die commercialisering. Samen met haar zus begon ze een campagne tégen de feestdag.

Jarvis gaf er al haar geld aan uit en stierf in 1948 in armoede. De New York Times maakte melding van haar dood en haalde een van Jarvis aanklachten aan, namelijk het feit dat veel mensen hun moeder een gedrukte ansichtkaart stuurden, een ‘slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven.’ Dat je het maar weet!

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen