Terre des Hommes opent winkel in Roosendaal: vrijwilligers gezocht

Foto: Terre des Hommes

In juli hebben enkele bevlogen vrijwilligers Terre des Hommes Roosendaal opgericht. Het bestuur van de nieuwe afdeling is ambitieus: nog voor het eind van het jaar moet Roosendaal een Terre des Hommes winkel hebben.

Het bestuur heeft enkele panden in het centrum op het oog. Binnenkort vinden gesprekken met de verhuurders plaats om te kijken welk pand het meest geschikt is wat betreft ligging en huurprijs.

Twee initiatieven komen samen

Terre des Hommes heeft al ruim veertig winkels. In West-Brabant vind je ze in Bergen op Zoom, Zundert, Oosterhout en Breda. De regiopromotor die marktonderzoek doet voordat een winkel opgezet wordt, komt toevallig uit Roosendaal. Hij bekeek begin dit jaar de mogelijkheden in Roosendaal. Zijn conclusie: er is hier zeker een markt.

Tegelijk vroeg de Roosendaalse Marieke Stolk zich af waarom Roosendaal nog geen Terre des Hommes winkel had. Ze stapte naar het landelijke bureau en zo ging het balletje rollen. Stolk vond Jacqueline van Ginkel bereid om mee te werken.

Bestuur

Van Ginkel twitterde erover. Dat berichtje werd opgepikt door Michael Yap. Van Ginkel: “Ik kende hem niet, maar hij is van huis uit kinderrechtenadvocaat. Zich inzetten voor Terre des Hommes is voor hem een logische stap. Hannie Amperse sloot zich bij ons aan, en daarmee was Terre des Hommes Roosendaal een feit.”

Winkelconcept

Van Ginkel realiseert zich dat het bestuur ambitieus is. “Liefst willen we al in oktober van start. Vergeet niet dat er al tientallen goedlopende winkels zijn, dus er zijn complete handboeken voorhanden hoe je een nieuwe vestiging moet opzetten. In feite ontbreken nog maar twee factoren: het gebouw en voldoende vrijwilligers.”

In de winkel vind je straks tweedehands van goede kwaliteit. “Voorlopig houden we het op kleding, kleine huishoudelijke artikelen, speelgoed en cd’s. Daarnaast zijn er afspraken met Dille & Kamille en La Ligna die hun overbodige collectie aan Terre des Hommes doneren. Dat wil niet zeggen dat ‘gewone tweedehands spullen’ niet welkom zijn: die verkopen we door en dat geld gaat naar de winkel.”

Een project kiezen

Wat ook nog moet gebeuren, is een project uitkiezen. “De opbrengst van de winkel gaat direct naar een project van Terre des Hommes dat het bestuur samen met de vrijwilligers van de winkel kiest. In de winkel komt informatie over dat project op grote schermen. We willen mensen laten zien waarvoor ze hun spullen doneren en wat ze precies steunen als ze bij ons iets kopen.”

Het bestuur wil een hippe uitstraling voor de winkel en zal zich ook via social media presenteren. “We willen actief zijn op Twitter en Facebook. Het scheelt daarbij denk ik dat we een relatief jong bestuur zijn”, aldus de 35-jarige Van Ginkel.

Vrijwilligers gezocht

Heel Terre des Hommes Roosendaal draait op vrijwilligers. Het bestuur is compleet en er hebben zich ook al spontaan mensen aangeboden om in de winkel te helpen.

“Het is leuk te zien hoe divers die groep is. Van een student van 19 tot iemand van in de 70. Ik vind dat je vrijwilligerswerk niet moet uitstellen tot je gepensioneerd bent. Als ik naar mezelf kijk: ik werk drie dagen, heb een gezin te runnen maar haal enorm veel positieve energie uit het vrijwilligerswerk voor Terre des Hommes.”

Stel vrijwilligerswerk niet uit tot je gepensioneerd bent.

Vrijwilligers

In totaal heeft Terre des Hommes Roosendaal zo’n veertig man nodig. Van Ginkel vertelt: “De Terre des Hommes winkels zijn gewone winkels met gewone openingstijden. Dus ja, dan heb je een flinke club nodig. Daarnaast zoeken we mensen die in het magazijn binnengekomen spullen willen sorteren.’

Winkelervaring is niet vereist. “Het gaat erom dat je beseft dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is: we zoeken mensen die een vast dagdeel per week willen helpen.”

  • Interesse in het vrijwilligerswerk voor Terre des Hommes? Mail naar [email protected].

Van Ginkel wil benadrukken dat de winkel er écht gaat komen. “Het hangt even af van hoe snel we een pand hebben en of daar veel aan opgeknapt moet worden.”

150826 Terre des Hommes - logoOver Terre des Hommes

Terre des Hommes is een kinderhulporganisatie die dit jaar haar 50-jarige bestaan viert. Terre des Hommes wil kinderuitbuiting de wereld uit helpen. De organisatie werkt samen met lokale partners en is actief in 24 landen waar Terre des Hommes kinderen uit uitbuitingssituaties haalt en zorgt dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen