Zondag finale The Voice Kids Roosendaal

Finalisten Lavoor Hoveniersberg
Finalisten Lavoor Hoveniersberg
Foto: Lavoor

Na de spannende voorrondes op de scholen staan de jonge artiesten bij de finale van de eerste editie van The Voice Kids Roosendaal zondag voor vierhonderd man.

Toen Ad Huijzers een paar maanden geleden alle 33 basisscholen aanschreef, kreeg hij veel enthousiaste reacties. Alleen was The Voice Kids voor veel scholen niet meer in te passen in de toch al drukke laatste schoolweken.

Negen scholen doen mee

Huijzers neemt het mee als aandachtspunt voor volgend jaar. De scholen die dit jaar al meedoen, zijn Jeroen Bosch, Josephschool, Kroevendonk, Lavoor (met twee locaties), Saffier, Vondelschool, De Wending, Ziezo en Zilverlinde.

We spraken met twee finalisten van Lavoor Hoveniersberg, Remo Brands (10) en Kai van Rooijen (9) uit groep 6. Op de foto staan ze op de achterste rij rechts, Remo aan de buitenkant. Remo zingt zondag All Of Me van John Legend, Kai waagt zich aan Angel With The Shotgun van The Cab.

Zangcoaching

Op elke school hebben de finalisten een zangcoachingssessie met Sophie Mol gehad. Kai vertelt: “Dat was echt heel gaaf, ook om alvast een keer met de microfoon te oefenen. Ik kreeg te horen dat ik meer rechtop moet staan, maar wel ontspannen.”

Hij kreeg nog een tip. “Oh ja, als je hoger wilt zingen, moet je iets lager zingen, dan kan je iets hoger.” Dat ging onze pet te boven. “Je hoort ook je concurrenten,” gaat Kai verder. En een beetje zachter: “Ik denk wel dat ik zondag een kansje maak.”

Remo denkt niet dat hij zal winnen. “Dat maakt niet uit. Dit is zó leuk dat ik het me altijd zal blijven herinneren.”

Vrouwenhof

Alle finalisten zijn in het Vrouwenhof rondgeleid om een indruk te krijgen van waar ze zondag komen te staan. Remo zegt waarderend: “Ik was er ooit wel eens geweest maar dat wist ik niet meer zo goed. Het is echt een mooi podium en ook de kleedkamers zien er goed uit.”

Bij de voorrondes hebben de docenten samen met Ad Huijzers bepaald welke kinderen door mochten naar de finale. Zondag zit er een heuse jury, bestaande uit ‘Meziekmeneer’ Ronald, Robin van Sundert, Sophie Mol en Malou van Rede van dansstudio Sisa.

De presentatie is in handen van Hanneke van der Horst en Bagiyo van der Leemputte.

Invloed van youtube

Sophie Mol (20) kent de kinderen intussen een beetje van de zangcoaching. “Het is zo leuk om die kinderen bezig te zien. Juist ook kinderen die geen zangles hebben maar duidelijk leren van youtubefilmpjes. Ze gebruiken de microfoon zoals ze de artiesten in de clips zien doen, en sommigen dansen erbij.”

Mol heeft zelf aardig wat ervaring met talentenjachten. Ze deed op basisschool de Cortendijck mee aan Idols, won als 14-jarige Roosendaal Zingt en in 2010 de West-Brabantse talentenjacht The Voice.

Het leuke van talentenjachten? “Je hoort verschillende mensen, ziet allerlei talent voorbijkomen. Het is leuk om te doen, en zeker als je wint, geeft het je bekendheid wel echt een boost. Sinds ik Roosendaal Zingt won, word ik best veel gevraagd.”

Leergierig

Nu is Mol dus gevraagd voor de jury en de zangcoaching. “Dat was echt heel leuk om te doen. De meeste kinderen zijn heel leergierig – al zijn sommigen eigenwijs – maar ze vinden alles leuk en willen graag beter worden. Van tevoren vroeg ik me af of ze mijn tips zouden oppikken, en dat heeft me echt verrast.”

Om Kais uitleg over lager zingen om hoger te kunnen, moet Mol hartelijk lachen. “Tja, kennelijk zijn niet alle tips helemáál begrepen. Maar weet je, als er eens een valse noot tussen zit, is dat niet zo erg. We kijken of de kinderen plezier hebben in wat ze doen, of ze het publiek vermaken, of ze weten wat ze zingen.”

Een originele show

Het allerbelangrijkste vindt Mol: doorgaan, wat er ook gebeurt. The show must go on. De kinderen gebruikten de zangcoaching ook om Mol het hemd van het lijf te vragen. “Weet je wat er eentje vroeg? Ben jij om te kopen?” Mol schiet weer in de lach.

“Dat soort dingen maken me vrolijk. Ook als ik denk aan zondag, voel ik me blij worden. De energie van die kinderen is prachtig om te zien. The Voice Kids is een leuke aanwinst voor Roosendaal. Verwacht geen kopie van het televisieprogramma: Ad maakt er een heel eigen en originele show van.”

Knallen maar

Kai en Remo zijn er bijna klaar voor. Een beetje oefenen nog en dan knallen. Ook al zijn ze negen en tien, ze weten precies hoe je je als artiest moet uitdrukken. Ze hebben de zenuwen aardig onder controle. Remo sust: “Het komt wel goed. Gewoon wat gezonde zenuwen, zeg ik dan.”

  • Zondag 13.30 uur, openluchttheater Vrouwenhof.
  • Kaartjes €5 inclusief consumptie en gratis toegang tot de speeltuin.

Lees ook:

150709 The Voice Kids Roosendaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen