Ode aan oprichter Red Band in optocht Brabantsedag Heeze

Foto: Goodness Shamrock cc by-3.0

In de afsluitende optocht van het cultuurfestival Brabantsedag morgen staan Brabants meest bekende figuren centraal, zoals de oprichter van Red Band.

Het thema de 58e editie van het festival is ‘Bekend, Beroemd, Bemind’.

Bloed, Zweet & Tranen

Wagenontwerp
Wagenontwerp

Heel Heeze leeft elk jaar toe naar de laatste zondag van augustus. Aan de optocht, een rijdend theaterspektakel, doen zestien wagenbouwersgroepen mee.

Op zoek naar een persoon die binnen het thema paste, kwam Bloed, Zweet & Tranen uit Heeze bij de oprichter van Red Band uit. Hun schitterende wagen – bepaald geen kleintje – heet dan ook ‘… als je voor pret bent!’

Teunis Jacob Overwater

De erfenis van Teunis Jacob Overwater is bekender dan hijzelf. In 1928 kocht Overwater een leegstaande luciferfabriek in de Spoorstraat. Al snel werden de eerste zuurtjes, pepermuntjes en dropjes geproduceerd.

In 1939 kreeg de fabriek een rechtstreekse spoorverbinding: via een aftakking van de spoorlijn Roosendaal-Breda reden de wagons rechtstreeks de expeditieafdeling binnen. Red Band nam in 1965 Venco over. Het familiebedrijf van Overwater is in 1986 opgegaan in CSM. De zoetwarendivisie heet sindsdien Red Band Venco.

De Roosendaalse vestiging waar Overwater ooit begon, is nog steeds in gebruik. Er werken 110 mensen en er wordt 14 ton snoep per jaar geproduceerd. Een gedeelte van het gebouw is rijksmonument.

150829 Oude reclame stophoest

Rode band met strik

Overwater richtte zich op de Engelse markt en zo werd het merk Red Band geboren. Het van oorsprong Roosendaalse bedrijf is intussen een wereldspeler op de snoepmarkt.

Het logo, de rode band met strik, werd het uitgangspunt voor het Bloed, Zweet & Tranen themateam. Die band laat de groep in de optocht tot leven komen, onder andere met een zelf geschreven slagwerkstuk, uitgevoerd door 120 man.

Live uitzending

Omroep Brabant zendt de optocht met de huizenhoge theaterdecors live uit vanaf 14.15 uur. ’s Avonds zal een samenvatting te zien zijn met de hoogtepunten van de dag. Vanavond is er al een vooruitblik.

http://twitter.com/BZTHEEZE/status/637319938424897536

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen