Roosendaal Lezing met Peter Kesseler: ‘Een DNA-profiel van de Roosendaler kan ik wel maken’

Foto: Robert Van den Berg - aangeleverd door Peter Kesseler

Met het stoppen van de Kunstmaand dreigde ook de Roosendaal Lezing verloren te gaan. Morgen alsnog de editie 2015 met Peter Kesseler als hoofdspreker.

Stichting Kunstmaand kon niet verder door het stopzetten van subsidie door de gemeente. De meeste culturele activiteiten in de maand september zijn gewoon doorgegaan, maar dat gold niet voor de Roosendaal Lezing. Raadsleden Michael Yap (PvdA) en Arwen van Gestel (VLP) zochten naar een manier om low-budget een locatie en een spreker te vinden.

Mariadal

150918 Mariadal gevelDe Kring was niet te betalen, maar in Mariadal is een passend alternatief gevonden. Als spreker is Peter Kesseler bereid gevonden om ‘het DNA van de Roosendaler bloot te leggen’. Paul Klaver, het markante oud-PvdA-raadslid en geen onbekende in het Roosendaalse culturele leven, zal de lezing inleiden.

Haat-liefdeverhouding

Peter Kesseler, voormalig eigenaar van het Verkadehuis, is culinair ondernemer. Of kun je hem beter cultureel ondernemer noemen? Als niet-Roosendaler kijkt hij met andere ogen naar Roosendaal en haar inwoners.

Hij is een ‘buitenstaander’ die hier zowel cultureel en culinair zijn hoofd vaak boven het maaiveld heeft uitgestoken. Inmiddels is er een haat-liefdeverhouding ontstaan tussen Kesseler en Roosendaal, zo melden Yap en Van Gestel. “De bijzondere plek die Roosendaal in zijn ogen is, zal er in zijn lezing tegelijk ongenadig van langs krijgen. Ook andere ondernemers die niet durven wat Peter heeft gedaan – steeds vernieuwen en experimenteren – komen er soms bekaaid vanaf.”

DNA-profiel

Kesseler zelf reageert: “Natuurlijk was ik zeer verrast dat ik als niet-geboren Roosendaler gevraagd ben voor de Roosendaal Lezing.” Het belooft ‘een levendige middag’ te worden, aldus Kesseler.

“Ik heb natuurlijk wel het een en ander mee gemaakt hier.  De laatste tijd heb ik het hele spel zo vanaf de zijlijn bekeken, en met de kennis van toen en de wetenschap van nu durf ik wel te stellen: ja, een DNA-profiel van de Roosendaler kan ik wel maken.”

Roosendaal Lezing

De DNA-lezing van Roosendaal is een idee van oud-directeur Leo Kievit van De Kring en was sinds 2006 onderdeel van de Kunstmaand. Jef Rademakers, Jan Stroop, Hein van de Geyn, Jack van Poll, Ger Poppelaars, Paul Vermunt, Joss Hopstaken en Bert Mathijssen gingen Peter Kesseler voor.

Reserveren

Plaatsen zijn te reserveren door te mailen naar [email protected] of [email protected]. De entree is gratis, maar reserveren is vanwege het beperkt aantal plaatsen dringend geadviseerd.

  • De lezing wordt gehouden in de kapel van Mariadal om 15.45 uur. De kapel gaat open om 15.00 uur.
Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen