Twee weekenden TOL-toneel in Nispen

Foto: TOL 2015

Drie ad hoc toneelgezelschappen, drie eenakters, drie geheime locaties. Dat is het recept van TOL, Toneel op Locatie, dat dit jaar wordt georganiseerd door Toneelvereniging Onderling Kunstgenot uit Nispen.

Morgen de première, gisterenavond de generale repetitie. Annemiek van Bers, lid van de TOL-projectgroep van Onderling Kunstgenot, is tevreden. In ‘slechte generale, goede uitvoering’ gelooft ze niet. “Geef mij maar een goede generale.”

TOL-concept

TOL vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Nispen was één keer eerder organisator. “Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereiding. Alles draait om de locaties. Als die gevonden zijn, zoek je schrijvers om een eenakter te schrijven, speciaal voor die plek. Dat zorgt ervoor dat TOL uniek theater brengt.”

Altijd verrassend

Welke locaties Nispen gekozen heeft, blijft geheim. Het verrassingselement maakt deel uit van het TOL-recept. Vanuit café De Gouden Leeuw worden de bezoekers – in groepen van maximaal dertig man – te voet van locatie naar locatie gebracht. En elk pand dat je passeert, kán de locatie zijn.

TOL is een gezamenlijke productie van Onderling Kunstgenot, het Roosendaals Toneel en de Roosendaalse Comedie. Van elke vereniging doet een aantal leden mee, waarbij de spelers gemixed worden. “Dat maakt het voor spelers ook verrassend,” weet Van Bers – die dit jaar zelf niet meespeelt – uit ervaring. “Je kent de locatie niet, je weet niet wie je medespelers zijn en vaak ken je ook de regisseur niet.”

TOL 2015

Twee van de drie regisseurs hebben hun eigen stuk geschreven: Anneke van Kouwen en Gijs de Rooij. Erol Struijk is de derde regisseur. Hij is aan het werk gegaan met een stuk van Ad van den Kieboom.

Er zijn in totaal vier uitvoeringen met elk plaats voor driemaal dertig man. Vanwege het kleinschalige karakter is reserveren eigenlijk een must.

Reserveren

Annemiek van Bers: “Vorige week dachten we nog, mwah, het loopt niet erg hard. Daar is deze week verandering in gekomen. Geen enkele voorstelling is helemaal uitverkocht, maar wacht niet te lang met reserveren want vol is vol.”

  • Kaarten kosten €12,50.
  • Vrijdag 18 september 19.30 uur, zaterdag 19 en 26 september 19.30 uur, zondag 27 september 13.30 uur.
  • Verzamelen bij café De Gouden Leeuw op het Kerkplein in Nispen.
  • Reserveren via [email protected] of telefonisch via (0165) 36 54 51. Als je moeilijk ter been bent, geef dat dan even aan. Dan zorgt de organisatie voor vervoer naar de locaties.

150917 TOL NispenLees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen