Kanttekeningen bij oordeel AD-Koffietest over De Raatskelder

Eetcafé De Raatskelder scoort een 3 in de AD-Koffietest. “Jammer,” meent de eigenaar, “maar ik weet dat we een goede bak koffie serveren.”

Het Algemeen Dagblad onderzocht de koffie van 118 koffietentjes en cafés. De koffie van Hoofdkantoor (Rotterdam) komt eruit als winnaar.

Om te weten waar de beste koffie wordt geschonken, vroeg de krant lezers om tips. Op de lijst terechtkomen is dus op zich al een compliment. Een schrale troost voor Dennis Raats, eigenaar van eetcafé De Raatskelder.

Motorolie? Kom nou!

De koffie van het enige Roosendaalse café in de test kreeg een 3. In het juryrapport staat: “Het zou bijna een goede daad zijn als een paar inbrekers hier de koffieapparatuur meenamen.”

Bij de espresso vraagt het panel zich af: “Hoe is deze ‘afgewerkte motorolie’ in een espressokopje gekomen?” Dennis Raats haalt zijn schouders op: “Kijk, als zoiets niet over jezelf gaat, kun je er om grinniken. Nu word ik er niet echt vrolijk van.”

Raats vindt het nogal ‘hard weggeschreven’. Daarnaast weet hij dat vaklui smaken niet op die manier aanduiden. “Maar goed, het staat er. Ik kan alleen maar zeggen dat we er het beste van proberen te maken. In alles, dus ook met onze koffie.”

Geen fratsen

Gelukkig reageert iedereen die Raats spreekt, verbaasd. “Zo van: jullie?” Wie wil komen proeven, is welkom en krijgt – daar is Raats van overtuigd – een goede bak koffie. “Geen Barista of andere fratsen, maar een degelijke kop Douwe Egberts.”

Een vaste bezoeker grijnst vanachter een pintje: “Ik zal mezelf geen fijnproever noemen, maar de koffie hier is prima, al kom ik meestal niet voor de koffie, snap je?”

De man tuurt met samengeknepen ogen naar het glas in zijn handen en vraagt: “Zeg, heeft die krant ook de sfeer geproefd, of alleen de koffie? Want de gezelligheid van De Raatskelder zul je in van die sjieke koffiebonententjes niet vinden.”

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen