Chocolade blijkt dé prikkel voor je hersens

27 mrt 2016, 20:28 cultuur
chocolade paashazen
PublicDomainPictures.net
Laat de hagelslag aanrukken, smeer je boterham vol met chocopasta en eet die chocoladehaas helemaal op, want een nieuwe studie toont aan dat je er een geweldig effect mee bereikt.

Guilty pleasure

Pasen. Dé tijd van het jaar waarop je je te buiten kunt gaan aan een van de grootste guilty pleasures die er bestaan: chocolade. In honderden creaties wordt het ons voorgeschoteld. Reusachtige choco-hazen staren ons aan in supermarkten en in elke bakkerij struikel je over de paaspralines, paasbonbons, chocoladenestjes en paaseieren. Maar zoals gezegd, chocolade is een goedje dat schuldgevoelens oproept. Veel mensen voelen zich om gewichts- of gezondheidsredenen lichtelijk beschroomd totaal los te gaan met Pasen. Wij zeggen: gewoon doen! Want er is verrassend goed nieuws: ook al prop je je helemaal vol met chocolade, je hebt de wetenschap aan je zijde en die zegt dat het goed voor je is.

Geheugenboost

Een poosje geleden waren er al onderzoeken die aantoonden dat het eten van chocolade lichamelijk een aantal enorme voordelen heeft. Zo zou het regelmatig nuttigen van donkere chocolade een zeer positieve invloed hebben op je hart en je bloedvaten (Studie van Hooper, Kay, Abdelhamid, Kroon, Cohn, Romm & Cassidy 2012) en op het cholesterolgehalte (Studie van Di Renzo, Rizzo, Sarlo, Colica, Lacopino, Domino, De Lorenzo, 2013). Maar dan nu het grote nieuwtje: recentelijk werd wetenschappelijk aangetoond dat je van chocolade ook slimmer wordt. Dit fijne nieuws komt uit de Verenigde Staten. Het gaat om de resultaten van een langlopende studie, de zogenoemde Maine-Syracuse Longitudinal Study, uitgevoerd door de afdeling psychologie van de Universiteit van Maine en gepubliceerd in het blad Appetite. Daarbij werden 968 mensen tussen 23 en 98 jaar gevolgd en uitvoerig getest wat betreft hun dieet en werd er gekeken naar hun cognitieve functies en vaardigheden. Daaruit bleek dat na het eten van chocolade het vermogen om kennis en informatie op te nemen, nieuwe dingen te leren en te onthouden, aanzienlijk verbeterde. Veel chocolade eten gaf, zo bleek, een boost aan het organisatievermogen, het visueel ruimtelijk geheugen (goed in beelden kunnen denken), het werkgeheugen (het geheugen dat je dagelijks gebruikt voor oude herinneringen maar ook voor bijvoorbeeld het onthouden van een telefoonnummer) en abstract redeneren.

Weldoeners en boosdoeners

De grote weldoeners die al dit fraais veroorzaken zijn de flavonoïden in cacao. Flavonoïden zijn voedingsstoffen die voornamelijk in planten voorkomen en dus ook in de cacaoboon. Ze hebben een geweldige anti-oxiderende werking en neutraliseren de zeer schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Ook verlagen ze de bloeddruk. Vrije radicalen zijn de boosdoeners als het gaat om het afsterven van hersencellen en, al is dit nog niet volledig aangetoond, men vermoedt dat zij ook een rol spelen bij het veroorzaken van de Ziekte van Alzheimer. En daar is weer het goede nieuws uit het Amerikaanse onderzoek in combinatie met enkele andere onderzoeken: er zijn sterkte aanwijzingen dat het eten van donkere chocolade (de chocolade met een gehalte van minstens 70% cacao) je geheugen naarmate je ouder wordt op peil houdt en dat het mogelijk zelfs dementie voorkomt. Wij zeggen: massaal aan de pure paashaas! Dat cryptogram of tentamen wordt een makkie. [Bron: Nieuws.nl ]