Nieuw jaarboek De Ghulden Roos

Foto: E.A. de Rooij

Het nieuwe jaarboek is vanaf 14 december verkrijgbaar bij het Tongerlohuys. Bij de boekpresentatie op zondag 11 december om 15:00 uur zal archeoloog Marco Vermunt een lezing houden over de opgravingen in Nispen.

De gemiddelde Roosendaler in de zeventiende eeuw was klein, armlastig, ondervoed en werd meestal niet ouder dan vijftig jaar. Dat zegt fysisch antropoloog Barbara Veselka in een artikel in de nieuwe editie van jaarboek De Ghulden Roos.

Valeska onderzocht de skeletten die in de zomer van 2013 werden opgegraven bij de Sint-Janskerk. Opgravingen en kerken, daar draait de 76e editie van het jaarboek om. Het jaarboek wordt deze maand gepresenteerd.

In de zomer van 2013 gingen archeologen aan de slag op het Roosendaalse Tongerloplein, met name achter en naast de Sint Janskerk. Hier ligt de voormalige en nooit geruimde begraafplaats van de parochie, die waarschijnlijk vanaf de bouw van de kerk in 1268 tot 1828 in gebruik is geweest. Net onder het maaiveld liggen nog talrijke graven. Een gedeelte van die graven kon nader onderzocht worden. Fysisch antropoloog Barbara Veselka heeft de gevonden menselijke resten geanalyseerd, vergeleek de gegevens met vondsten uit Gouda en ‘s-Hertogenbosch en komt zo tot verrassende conclusies over de levensomstandigheden van Roosendalers uit voorgaande eeuwen.

Romeinse boerderijen

Bij dezelfde opgravingen op het Tongerloplein werden fragmenten aangetroffen van beeldhouwwerk uit de zestiende eeuw. Stadsarcheoloog Marco Vermunt vertelt over de vondsten in de Rozenakker, gelegen tussen Nispen en Essen. Daar werden de resten van een drietal Romeinse boerderijen aangetroffen. In een volgend artikel richt hij zijn aandacht op de kerk van Nispen. Bekend was al dat Nispen een van de oudste parochies in de streek was, maar nu zijn ook de resten van drie oudere kerkgebouwen gevonden, een voor West-Brabant unieke zaak.

Kerken

Heden en verleden van de kerken in West-Brabant vormen een tweede aandachtspunt in het jaarboek. Zo komen eigenaren van drie kerken in De Heen, Welberg en Dinteloord aan het woord en is er aandacht voor de kerk van Heerle. Redacteur Theo Clemens belicht een bijzonder fenomeen uit de achttiende eeuw, de zogenaamde maandbriefjes. Antwerpse catechismussen hebben in Roosendaal een onverwachte verspreiding gekend. Het jaarboek sluit met een artikel over de Oud-Gastelse Oranje-Mastboomfeesten in 1923.

Sinds 1941 verschijnt er elk jaar een jaarboek, het is daarmee het oudst bestaande historische jaarboek van de provincie. Jaarboek De Ghulden Roos is vanaf 14 december verkrijgbaar bij het Tongerlohuys, begunstigers krijgen het boek thuisgestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen