De toekomst van het kerkgebouw

St. Gertrudis van Nijvelkerk in Heerle, herbestemd.
St. Gertrudis van Nijvelkerk in Heerle, herbestemd.
Foto: Filip dujardin/Oomen Architecten

Wilt u met buurt en andere betrokkenen een nieuwe bestemming voor het lokale kerkgebouw verkennen? Het Buurtkerkenfonds helpt mee. Per week sluiten twee kerken de deuren.

In de komende tien jaar verliest naar verwachting de helft van de 528 kerken in Noord-Brabant zijn oorspronkelijke functie. Oude gebouwen met een verhaal die vaak een prominente plek innemen binnen een stad of dorp.

Dialoog

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Noord-Brabant hebben samen het Buurtkerkenfonds opengesteld. Kerkeigenaren, dorpsraden of bewonersverenigingen kunnen een bijdrage vragen vanuit de regeling, om samen met andere lokale partners de dialoog op gang brengen over de toekomst van het lokale kerkgebouw. Herontwikkeling van vrijkomende kerken vraagt namelijk om een goede verkenning en overleg in een vroeg stadium.

De initiatieven die voor een bijdrage in aanmerking komen kunnen breed zijn; van een brede bijeenkomst met de parochie, dorpsraad en harmonie, tot een toekomstmarkt in de kerk. Als het maar breed aanzet tot het nadenken over de toekomst van de kerk. Er is in totaal € 35.000 beschikbaar voor 2017. Per aanvraag kan het Buurtkerkenfonds 80 procent van de subsidiabele kosten bijdragen, tot een maximum van €1.000.

Toekomst religieus erfgoed

‘Kerken die in het verleden met veel inspanning, moeite, dubbeltjes en kwartjes tot stand gekomen zijn, kunnen alleen door hernieuwde samenwerking en inspanning behouden blijven en een rol van betekenis spelen voor de toekomst’, aldus historicus en Hoeder van Cultuurfonds Noord-Brabant Wies van Leeuwen. Op 26 november van dit jaar vragen de Hoeders aandacht voor deze maatschappelijke opgave, dan organiseren zij een Open Kerkendag in Brabant.

St. Gertrudis van Nijvelkerk in Heerle
St. Gertrudis van Nijvelkerk in Heerle, herbestemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen