Tentoonstelling en jaarboek over Hurks

Foto: Erfgoedcentrum Tongerlohuys

Een kerk met een bakstenen koepel van bijna negentien meter. Ongekend. Onmogelijk zelfs, volgens sommigen. De 32-jarige architect Jacques Hurks (1890-1977) durft het aan bij het ontwerpen van de Roosendaalse Sint-Josephkerk.

Om te bewijzen dat de koepel het ook zonder pilaren houdt, gaat Hurks net voor het weghalen van de steunblokken op een steiger staan. Als de koepel het niet houdt, zal hij door bakstenen worden verpletterd…

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde zijn halve leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken met een tentoonstelling, een jaarboek en nog veel meer activiteiten.

Het Tongerlohuys pakt uit met de tentoonstelling ‘De Amsterdamse School in West-Brabant. Bouwen met Jac. Hurks’. De architect ontwierp in heel West-Brabant huizen, scholen, kloosters, kerken en fabrieken. Bekende gebouwen waar hij zijn stempel op heeft gedrukt zijn onder meer het rijksmonument de Sint-Josephkerk en huizen in de Ludwigstraat, Parklaan en Burgemeester Schoonheijtstraat in Roosendaal, het Sint-Annaklooster in Oudenbosch en het oude stadhuis in Steenbergen. Minder bekend is dat Hurks zich ook bezighield met sociale woningbouw, bijvoorbeeld in de Wilhelminastraat en in de Roosendaalse Josephwijk. Op een digitale plattegrond krijg je een volledig overzicht van alle tot nu bekende gebouwen van Hurks.

Hurkshuis

Echte kenners zien meteen of het een Hurkshuis betreft: zo verraden het bijzondere gebruik van bakstenen, horizontale lijnen, glas-in-lood en parabooldaken de hand van de bouwmeester. Bezoekers van de tentoonstelling krijgen een spoedcursus Hurkshuizen herkennen.

Hurks was een tijdgenoot van Berlage, Dudok en Rietveld. Films, foto’s, tekeningen en maquettes nemen je mee in de architectuur van het interbellum. Voor sommige van zijn huizen ontwierp Hurks ook interieurs en zelfs meubels. Een aantal meubels staat in het Tongerlohuys opgesteld. Museum Het Schip, waarin de architectuur van De Amsterdamse School centraal staat, leende enkele stukken uit voor deze tentoonstelling.

Jaarboek

Hurks was, met name in zijn beginjaren, een aanhanger van de Amsterdamse School, een stroming in de kunst en architectuur vol maatschappelijke idealen, die gebruikt maakt van fantastische vormen. Jaarboek De Ghulden Roos, de oudst bestaande historische reeks in de provincie, gaat geheel over architectuur in de regio met het accent op Hurks. Zo wordt de Amsterdamse School belicht, is er aandacht voor architecten die tegelijkertijd met Hurks in West-Brabant actief waren en voor de kerken ontworpen door Hurks. Verder bevat het boek een levensschets van Hurks en wordt er verslag gedaan van gesprekken met mensen die Hurks nog persoonlijk hebben gekend. Het jaarboek bevat dit keer extra veel beeldmateriaal van Hurkspanden en koppelingen naar filmmateriaal.

Hurkspeditie

Bij de tentoonstelling hoort ook een lespakket. Maar liefst 1143 leerlingen uit groep 5 en 6 van basisscholen in Roosendaal en Halderberge gaan volgend jaar op Hurkspeditie. In de Hurks Hunt bekijken ze hun eigen school en een film over de Sint-Josephkerk. Vervolgens komen ze naar het Tongerlohuys voor de Hurks Hike, een speurtocht door de tentoonstelling. Hebben ze die volbracht, dan kunnen ze aan de slag met de Hurks Hack om hun school à la Hurks op te pimpen.

Meer informatie

De tentoonstelling in het Tongerlohuys, Kerkstraat 1 te Roosendaal loopt van 13 december 2017 t/m 4 juni 2018. Het nieuwe jaarboek De Ghulden Roos is vanaf medio december verkrijgbaar in het Tongerlohuys. Heel het jaar worden er activiteiten op stapel gezet. Zo zijn er rondleidingen door Hurkspanden, zijn er lezingen en kan je deelnemen aan wandelingen en fietstochten. Kijk op www.tongerlohuys.nl voor meer informatie of houd onze Facebookpagina in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen