Vingervlug pianospel in het Openluchttheater te Nispen

Jan Vayne behoeft eigenlijk geen intro. In het Openluchttheater van Nispen liet pianovirtuoos Jan Vayne zijn vingervlugheid op de vleugel zien. Via zijn interactie met het publiek improviseerde hij op tal van bekende muzieknummers.

Van Driesum Piano & Vleugels uit Roosendaal stond garant voor een mooie vleugel waar Jan zijn muzikaal talent op kan laten horen. Om 14:00 uur kondigde de organisatrice Mariska Wagemakers aan en Jan startte met zijn show. Dit was het eerste optreden dit seizoen in het openluchttheater en Jan Vayne mocht de aftrap geven. Wellicht iets te hard want er ontstond een gat in de lucht waaruit duizenden liters water in de vorm van een flinke onweersbui naar beneden kwam. De bui duurde van 14:45 tot 15:30 uur. Enkele fanatieke fan’s bleven lekker zitten (zij verzorgde meen ik ook het geluid) na flink wat vuurwerk in de vorm van bliksemschichten mocht gezegd worden dat de doop van het Openluchttheater voor dit jaar gezegend was. Omdat Jan niet zijn hele repertoire kon spelen in verband met de lange onweersbui beloofde hij nog een keer terug te komen om deze middag voor de bezoekers nog eens dunnetjes over te doen. Jan Vayne betrok het publiek met zijn spel en improviseerde er op los. Met twee of meerdere liederen verweef hij deze tot een fantastisch geheel. Ook al duurde het maar kort we hebben toch genoten.

Jan Vayne, geboren in 1966 in het Drentse Zuidwolde, speelde reeds op vierjarige leeftijd al de piano en toen hij tien jaar oud was, gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen. Tegen veel tradities in en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek.

In 1984 slaagt Jan voor zijn eindexamen Gymnasium en schrijft zich in voor het Conservatorium. In 1990 haalde hij zijn solistendiploma en begon aan een succesvolle carrière als beroepsmusicus. De scheiding tussen pop en klassiek werd zijn motto en met zijn improvisatie talent en zijn grote liefde voor het pianospel veroverde hij de wereld. In 1997 speelde hij ter gelegenheid van het tweede ambtstermijn van President Clinton en recent speelde hij ook voor president Obama.

Tekst en beeld door Ad Verbiest

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen