Zo versla jij je kater deze carnaval!

Foto: Ad Verbiest

Carnaval is een feestje dat we maar al te goed weten te vieren in Brabant. Met bier! Jammer dat er dan vaak toch ook de welbekende kater achteraan komt. Hier iets tegen doen zodat je gewoon door kunt feesten? We hebben wel wat tips voor je.

Met hoofdpijn wakker worden vindt niemand fijn, ook niet als je de dag van tevoren een leuk feestje hebt gehad. Gelukkig zijn er wel dingen die je voor, tijdens en na het drinken kunt doen.

1. Eet voordat je gaat drinken

Oké, eten is misschien niet het eerste waar je mee bezig bent tijdens al die dagen carnaval vieren. Maar het is wel belangrijk. Je hebt wel eindelijk een excuses om lekker aan de pizza en vette hap te gaan. Vooral vettig eten vertraagt de opname van alcohol, en is dus lekker geoorloofd!

2. Blijf voldoende water drinken

Inkoppertje, maar het moet gezegd worden. Hydrateren is key als je een kater wilt voorkomen! Alcohol droogt uit en dat zorgt voor de kater. Wees verstandig en wissel daarom tóch alcohol af met af en toe een watertje of een sportdrank. En nu we het toch over drinken hebben: doe dat met mate en niet te snel, dat blijft belangrijk…

3. Laat je sigaretten thuis

Roken in de cafés mag officieel toch niet, dus doe lekker een avond zonder sigaretten. Volgens een Engels onderzoek heb je zonder roken minder kans op een kater dan als je wel die sigaret opsteekt.

4. Een zout soepje voor het slapen

Drink voordat je in bed ploft nog snel een kopje bouillon of cup-a-soup. Het zout dat hierin zit, houdt vocht vast in je lichaam. Zo ga je de verdere uitdroging van alcohol tegen. Daarnaast kunnen biergist en vitamine C voordat je gaat slapen eenzelfde effect hebben.

5. Slaap aaneengesloten!

Laten we eerlijk zijn, van veel slapen zal het deze carnaval niet komen. We gaan lekker door tot in de vroege uurtjes! Toch kun je wel degelijk zorgen dat je goed slaapt tijdens de uurtjes dat je wel in bed ligt. Zorg dat het echt donker is in je kamer en doe oordoppen in. Het is vooral belangrijk dat je niet onderbroken wordt terwijl je slaapt.

6. Ontbijt na een kater…

Een kater is Eten na een kater is net zo belangrijk als voordat je gaat drinken. Probeer eens een van de volgende internationale ontbijten tegen een kater:

  • De Amerikaanse manier om van een kater af te komen is een tomatensapje met rauwe eieren. Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar ach, als het helpt?
  • De Duitsers eten pekelharing met uitjes. Zie dat maar eens weg te krijgen…
  • De Britten geloven in een broodje met bacon als ontbijt. Dat het werkt, is zelf onderzocht door de University of Newcastle.
  • De Mexicanen bestrijden katers met een salade met garnalen, tomaten, uit en limoen.
  • In Roemenië maken ze het overigens nog bonter: penssoep, met koeienmaag.
Pijnstillers?

Over pijnstillers in combinatie met alcohol zijn de meningen soms verdeeld. Men waarschuwt wel dat een pijnstiller doorslikken met alcohol of alcohol drinken nadat je een pijnstiller hebt genomen gevaarlijk is. Het verhoogt de kans op maagbloedingen en leverbeschadigingen. Probeer dus vooral de kater te vermijden. Dat is niet alleen prettig, maar ook gezond.

Natuurlijk is het maar net hoe je lichaam reageert. Volg je ten minste de eerste twee tips, dan ben je al een heel eind op weg in het tegengaan van een mogelijke kater.

Meer over carnaval

Reacties

Cookieinstellingen