College pakt de leefbaarheid van de binnenstad aan

27 mei , 12:01 gemeente
dsc01573
Caroline van Poucke

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week twee besluiten genomen, waarmee er nieuwe instrumenten beschikbaar zijn om leefbaarheid in de binnenstad en het oude centrum te verbeteren. Zo heeft de gemeente Roosendaal de Wet voorkeursrecht gemeente (afgekort Wvg) opgelegd voor panden aan de Brugstraat, Hoogstraat én Molenstraat. Daarnaast worden er voorbeschermingsregels ingezet.

Wethouder Paul de Beer: “In het oude centrum, vooral in de Molenstraat, Hoogstraat en Brugstraat, neemt de onveiligheid toe door verloedering en ongewenst gebruik van leegstaande panden. Je ziet dat er de afgelopen periode hard is gewerkt aan het vullen van de gereedschapskist, om in en rondom het Oude Centrum beweging op gang te krijgen bij de vastgoedeigenaren. Men moet daar vooral denken aan bijvoorbeeld de leegstandsverordening, huisvestingsverordening en de pandjesbrigade. Met het opleggen van een Wvg en het nemen van deze voorbeschermingsregels vullen we de gereedschapskist met de laatste twee instrumenten. Zo is het net gesloten en kunnen we echt werk maken van onze aanpak.”

Instrumenten

Binnen de Wet voorkeursrecht gemeenten heeft de gemeente dertig panden aangewezen. Eigenaren van deze panden moeten, als ze het pand willen verkopen, dit eerst aan de gemeente aanbieden. “Dit geeft ons regie op wat er gebeurt in deze straten. Zo kunnen we zelf aan het stuur zitten van de ontwikkelingen in het oude centrum”, aldus wethouder Paul de Beer.

"De voorbeschermingsregels zorgen er daarnaast voor, dat niet zomaar iedere functie kan landen in het oude centrum. Zo sturen we er actief op aan, dat de straten Molenstraat (oostelijk deel), Brugstraat en Hoogstraat zich verder gaan ontwikkelen als woonstraten. Dat betekent niet dat er geen bedrijven meer welkom zijn, maar zij moeten wel eerst een vergunning aanvragen. Per locatie wordt bekeken of dit wenselijk is. Overigens geldt dat niet voor de huidige ondernemers die er al zitten.”

Leefbaarheid in de binnenstad

Wethouder Robin Heij: “Een omgekeerde beweging is zichtbaar in de Raadhuisstraat, Bloemenmarkt en de Markt, waar juist het toevoegen van woningen op de begane grond een dreiging vormt voor het kernwinkelgebied en horecacluster in de compacte binnenstad. Daarom is er binnen de voorbeschermingsregels juist voor gekozen om in deze gebieden het wonen op de begane grond onder een vergunningsplicht te zetten. Dit doen we om de binnenstad bruisender te maken én te houden.  We willen bijvoorbeeld op de Markt nóg meer terrassen zien, maar tot vorige week was het ook gewoon planologisch mogelijk om direct een horecapand om te bouwen naast woningen. Dat zou wat ons betreft enorm zonde zijn.”

Kwaliteitssprong

De komende jaren wordt hard gewerkt aan de uitwerking van RSD20240 (de kwaliteitssprong), waarbij het behouden én toevoegen van voorzieningen een belangrijke pijler is. Door zowel de Wvg in te zetten, als de voorbeschermingsregels, wordt ervoor gezorgd dat de compacte binnenstad behouden blijft en het voorzieningenniveau op peil blijft. 

Wethouder Robin Heij: “Dit sluit naadloos aan op de kwaliteitssprong, maar ook de Economische Visie en de Mobiliteitsvisie. We zetten alle instrumenten in, om de juiste dynamiek te behouden in de stad. In het oude centrum focust zich dat echt op het aantrekkelijker maken van de woonstraat en in de Markt en de aanloopstraten gaat het echt om het behouden van het kloppende hart van de stad met ruimte voor ondernemers.”