Ruilwinkel, voedselbank, rolstoelcentrale en koopjeshal allemaal in de Pius X?

03 mei 2015, 10:46 gemeente
150503 pius x charistasstraat e1430642089364
De gemeente lijkt van plan te zijn om behalve de ruilwinkel ook de voedselbank, rolstoelcentrale en koopjeshal in de Pius X onder te brengen. De vraag is of dat gaat passen.
Wethouder Saskia Schenk maakt zich hard voor het voortbestaan van de Roosendaalse ruilwinkel. Ook de rolstoelcentrale wil ze graag behouden. De organisaties krijgen subsidie en onderdak van de gemeente, maar hebben weinig te zeggen over de locatie waar ze terechtkomen.

Gemeente hecht aan de activiteiten

Met de uitspraak: "Stenen zijn voor ons minder belangrijk dan activiteiten," stelde Schenk de gemeenteraad gerust toen het ging om het voortbestaan van de ruilwinkel. De raad merkte op dat je niet lukraak met organisaties kunt schuiven. Gesubsidieerd of niet, je moet wel degelijk rekening houden met hun behoeften.

Rolstoelcentrale net verhuisd

Neem de rolstoelcentrale, al zo'n 35 jaar bekend om z'n uitleen, verhuur en verkoop van (tweedehands) rolstoelen, scootmobiels, krukken en rollators. In oktober 2014 verhuisde de centrale van de Oude Markt naar de voormalige Prinses Beatrixschool in de Charitasstraat waar later het Mozaïek College heeft gezeten.
Onder leiding van Leo van der Zon hebben vrijwilligers het pand helemaal aan hun wensen aangepast. Het resultaat mag gezien worden. De opening door wethouder Hugo Polderman was een feestje. Hoewel bekend was dat het geen permanente locatie zou zijn, hoopte de centrale er wel een paar jaar te kunnen blijven. Moeten ze nú al verkassen?

Nieuw onderkomen perfect

De Charitasstraat is volgens het bestuur ideaal. Genoeg parkeergelegenheid en genoeg vierkante meters voor de werkplaats en de opslag. Op het schoolplein een oefenbaan voor scootmobiels.
Het parcours, deels binnen en deels buiten, heeft de centrale in bruikleen van het Roosendaals Gehandicapten Platform (ROGEP). Door allerlei verkeerssituaties te kunnen oefenen, neemt de verkeersveiligheid toe, evenals het zelfvertrouwen van de scootmobielbestuurders.

Gemeente wil panden kwijt

De gemeente maakt er geen geheim van dat ze panden wil afstoten. Het zijn kostenposten die een afslankende overheid liever kwijt dan rijk is. Daarom wordt erover gedacht om de rolstoelcentrale onder te brengen in de Pius X in de Edisonstraat. In dat pand, ook een voormalige basisschool, huist nu al de ruilwinkel.
Ook de voedselbank en de koopjeshal (onderdeel van De Kringloper) zouden daarheen moeten. De Pius X wordt dan optimaal benut, en er komen drie panden vrij die de gemeente vervolgens van de hand kan doen.

Naar de 1e verdieping?

Er is één groot 'maar': de begane grond van de Pius X is te klein om de vier organisaties te bergen. En naar de eerste verdieping willen ze eigenlijk geen van alle. Ze hebben steekhoudende argumenten die je niet zomaar kunt wegwuiven.
  • De voedselbank ziet zichzelf nog niet alle goederen naar de eerste verdieping slepen.
  • De rolstoelcentrale zou heel wat minder ruimte hebben dan nu het geval is. En zonder lift is een rolstoelcentrale op de eerste verdieping een lachertje.
  • De ruilwinkel zit nu op de begane grond en voelt weinig voor een interne verhuizing. De winkel is een zoete inval voor mensen in de buurt en denkt als laagdrempelige inloopgelegenheid - ook voor mensen die niet zo goed ter been zijn - minder aantrekkelijk te worden als je daarvoor eerst een trap op moet.
  • Koopjeshal De Kringloper zit nu op de Westelijke Havendijk en zou er net als de rolstoelcentrale flink op achteruitgaan wat betreft het aantal vierkante meters.

Wordt vervolgd

Het is niet bekend of de gemeente zou willen investeren in een lift. Maar ook mét lift zijn niet alle bezwaren van tafel. Binnenkort is er overleg tussen de besturen en de wethouder.
Kortom, het laatste woord over de Pius X en zijn toekomstige bewoners is nog niet gezegd.