Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om mee te werken aan het verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) om opvang voor vluchtelingen te creëren nabij Heerle. Net als veel andere Nederlandse gemeenten voelt Roosendaal zich verantwoordelijk voor mensen die vluchten uit oorlogsgebieden. En vanzelfsprekend ook voor mensen die in hun eigen land gevaar lopen vanwege hun geloof, afkomst, seksuele voorkeur of mening.
"Vanaf april 2024 hebben wij met inwoners gesproken over het verzoek om 300 vluchtelingen op te vangen aan de Bergsebaan in Heerle. Tijdens verschillende bijeenkomsten hebben wij dit verzoek, samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), verder toegelicht. Veel inwoners hebben daarbij hun zorgen geuit. In de afgelopen periode hebben we dit verzoek tijdelijk op pauze gezet, vanwege de komst van een nieuw kabinet.", zo laat de gemeente weten.
Op 31 januari 2024 trad de Spreidingswet in werking. Deze wet geeft gemeenten de wettelijke opdracht om asielopvangvoorzieningen mogelijk te maken. Deze wet heeft als doel om te komen tot een evenwichtige verdeling van asielzoekers over alle Nederlandse gemeenten. De minister van Asiel en Migratie heeft op 20 december 2024 alsnog laten weten dat de gemeente Roosendaal, op grond van het verdeelbesluit voortkomend uit de Spreidingswet, de opgave heeft om per 1 juli 2025 in totaal 250 reguliere opvangplaatsen en 50 opvangplaatsen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) te realiseren.
Verkennende gesprekken
In de aanloop naar deze plannen zijn er, over een langere periode, ambtelijk verkennende gesprekken geweest tussen het COA en de gemeente Roosendaal. Daarbij is onder andere gesproken over het aantal vluchtelingen, de opvangduur, de kosten, de nodige voorzieningen, eventuele splitsing en andere voorwaarden.
Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke discussie waarbij gesproken wordt over kleinschaligere opvang, is er ook gekeken naar een ander scenario met lagere aantallen. Daarbij zou het logisch zijn om de groep van 50 AMV’ers wellicht in het stedelijk gebied op te vangen.
Voorstel B&W
Het college van burgemeester en wethouders stelt de Roosendaalse gemeenteraad voor om akkoord te gaan met het volgende voorstel: een opvanglocatie voor maximaal 300 vluchtelingen, voor een periode van maximaal vier jaar, op de locatie aan de Bergsebaan, ten zuiden van Heerle.
De gemeenteraad -als hoogste orgaan binnen de gemeente- zal hier op 2 april 2025 over besluiten tijdens de raadsvergadering.
Aparte inspraak mogelijkheid
Normaal gesproken kunnen belanghebbenden voor de start van de raadsvergadering een half uur het woord richten tot de gemeenteraad. Om recht te doen aan alle mensen die betrokken zijn bij dit vraagstuk, is hiervoor een aparte inspraakavond ingesteld op 26 februari. Op deze manier krijgen direct omwonenden, omliggende bedrijven, belangengroepen, dorpsraden, en andere belanghebbenden voldoende de gelegenheid om de gemeenteraad toe te spreken. Er vindt die avond geen inhoudelijke discussie plaats. De gemeenteraadsleden luisteren naar meningen, opvattingen, ideeën, zorgen en aandachtspunten van de insprekers. Dat doet de gemeenteraad om een beter beeld te krijgen van het onderwerp en om te horen wat er leeft en speelt. Mede op basis daarvan kan de gemeenteraad dan een weloverwogen besluit nemen. In samenwerking met de gemeenteraad is een tijdlijn opgesteld over deze besluitvorming.
Tijdlijn
Voor deze inspraakbijeenkomst maar ook voor de commissievergadering en raadsvergadering die daarop volgen is een tijdlijn opgesteld.
12 februari: Publicatie over inspraakbijeenkomst in de Roosendaalse Bode en online;
18 februari: Uiterste aanmelddatum voor insprekers of publieke tribune inspraakbijeenkomst;
26 februari: Inspraakbijeenkomst in het HUIS van Roosendaal;
4 maart: : Uiterste aanmelddatum voor publieke tribune commissievergadering;
11 maart: Commissievergadering ter voorbereiding op de raadsvergadering;
26 maart: Uiterste aanmelddatum voor publieke tribune raadsvergadering;
2 april: Besluitvormende raadsvergadering in het HUIS van Roosendaal.
Vanwege de verwachte belangstelling en (brand)veiligheid, worden insprekers en bezoekers gevraagd zich voor de inspraakbijeenkomst maar ook voor de commissie- en raadsvergadering vooraf aan te melden. We werken met een aanmeldsysteem. Aanmeldingen worden toegekend op volgorde van binnenkomst. Op deze manier kunnen we de bijeenkomst en vergaderingen in het HUIS van Roosendaal goed organiseren.
Door te mailen naar [email protected] kunt u zich tot uiterlijk een week voor aanvang van de bijeenkomst en vergaderingen aanmelden:
- als inspreker of voor de publieke tribune voor de inspraakavond 26 februari in het HUIS van Roosendaal (aanvang 19.30)
- voor de publieke tribune van de commissievergadering op 11 maart in het HUIS van Roosendaal (aanvang 19.30)
- voor de publieke tribune van de besluitvormende raadsvergadering op 2 april in het HUIS van Roosendaal (aanvang 19.30)