Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is niet gerust op de
veiligheid van de kerncentrale Doel. Hij wil een signaal afgeven aan het kabinet en krijgt hierbij steun van zijn collega Niederer uit Roosendaal.
De burgemeesters willen dat de Nederlandse regering met de Belgen in gesprek gaat over de toekomst van de kernreactor die net over de grens met België ligt.
Volgens Omroep Brabant komen de burgemeesters van de West-Brabantse gemeenten waarschijnlijk nog deze week met een brief aan de regering.
Als er in een van de oude centrales iets misgaat, heeft dat niet alleen gevolgen voor België. Daarom vinden veel fracties van de Tweede Kamer dat Nederland inspraak zou moeten hebben als het gaat om het wel of niet openhouden van de oude reactoren waar keer op keer incidenten plaatsvinden.
Storingen
meldde dat er een probleem was met de alternator. Dat is een grote dynamo waarin elektriciteit wordt opgewekt. Deze ligt, aldus energiebedrijf Electrabel, buiten de nucleaire zone van de centrale.
De reactor was pas op 30 december opnieuw in gebruik genomen, nadat die tien maanden had stilgelegen.
Omstreden
De kerncentrale van Doel is al jaren omstreden. Het complex bestaat in feite uit vier centrales. De twee oudste centrales zijn gebouwd in 1975. Ze zouden vorig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering plakte er tien jaar aan vast. Dat kwam ze op felle kritiek te staan uit binnen- en buitenland.
In een straal van 75 kilometer rond Doel wonen zo'n negen miljoen mensen, waaronder de inwoners van West-Brabant. Heb jij wel eens nagedacht over wat een nucleair incident in Doel voor gevolgen voor jou zou hebben?
Lees ook: