Proef met omgekeerd inzamelen

29 feb 2016, 9:27 gemeente
150513 plastic afval
Van 1 maart tot 1 oktober 2016 loopt in het centrum en in een deel van de wijk Burgerhout in Roosendaal een proef met omgekeerd inzamelen. Omgekeerd inzamelen is een nieuwe manier van afvalinzameling waarbij bewoners restafval naar een ondergrondse container in de directe omgeving brengen. Restafval wordt dan niet meer aan huis opgehaald. Doel van de proef is onderzoeken of omgekeerd inzamelen leidt tot betere afvalscheiding.
Gedurende de proefperiode brengen alle bewoners in de geselecteerde gebieden het restafval naar een ondergrondse container. Herbruikbare afvalstromen (papier, plastic en drankenkartons en gft-afval) worden wel aan huis opgehaald. De bewoners in appartementen doen dat momenteel al, voor bewoners van eengezinswoningen is omgekeerd inzamelen nieuw.

Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee

Met omgekeerd inzamelen wil de gemeente Roosendaal verspilling van grondstoffen tegengaan. Nog steeds gooien inwoners van Roosendaal papier, plastic en gft-afval bij het restafval. Gemiddeld gooit iedere inwoner 145 kilo restafval per jaar weg, maar slechts 16 kilo is écht restafval. Dat is jammer, want alles wat geen restafval is, kan goed hergebruikt en gerecycled worden.
Voor deelnemers aan de proef betekent beter afval scheiden een lagere afvalstoffenheffing. Iedere keer dat een zak restafval wordt weggegooid in de ondergrondse container, wordt namelijk een bedrag in rekening gebracht. Dus hoe minder restafval een deelnemer aan de proef aanbiedt, hoe lager de afvalstoffenheffing.

Twee evaluatiemomenten

Halverwege de proef wordt deelnemers naar hun ervaringen gevraagd. Ook na afloop van de proef kunnen deelnemers hun ervaringen delen met de gemeente. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om te beslissen of de proef wordt voortgezet en eventueel wordt uitgebreid naar andere delen van de stad.