Week van de Teek – Tackel de teek (deel 1)

Teken laten zich vallen op mensen en dieren en bijten zich pijnloos vast in de huid. Sommige teken zijn besmet met bacteriën en kunnen ziekten overdragen. Meest bekend is de ziekte van Lyme. Om mensen bewust te maken van het gevaar van tekenbeten, start vandaag de jaarlijkse ‘Week van de Teek’ (13 t/m 19 april).

Teken zijn kleine spinachtige insecten. Teken kruipen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Een teek die zich op een mens of dier heeft genesteld, zuigt bloed op en zwelt langzaam op tot een bruin-zwart bolletje. Als je een teek niet opmerkt, blijft hij enkele dagen zitten. Als hij zich heeft volgezogen, laat hij zich op de grond vallen. Ontdek je een teek, dan moet je hem natuurlijk verwijderen. Later deze week in ‘Week van de Teek – deel 2’ een filmpje over het veilig verwijderen van teken.

Het zijn de vrouwtjes…

Alleen vrouwtjes-teken bijten. Zij hebben het bloed van een zoogdier, vogel of reptiel nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Als deze rijp zijn, legt het vrouwtje ze op de bodem. Ze pakt het groots aan en legt 1000 tot 2000 eieren. Daarna is haar missie volbracht en sterft ze.

Tekenbeet

Een tekenbeet is een rood vlekje, dat veel lijkt op andere insectenbeten. Het vlekje wordt niet groter dan anderhalve centimeter en verdwijnt binnen twee weken. Ben je gebeten door een besmette teek, dan kun je enkele dagen tot enkele maanden na de beet klachten krijgen: een groter wordende rode vlek of ring, griepachtige verschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten. Maak in dat geval een afspraak bij de huisarts. Met een antibioticakuur verdwijnen de klachten meestal snel en volledig.

Ziekte van Lyme

  • jaarlijks worden in Nederland 1 miljoen mensen door een teek gebeten
  • zo’n 25.000 lopen daardoor de ziekte van Lyme op (bron: RIVM)
  • de meeste pechvogels genezen na een antibioticakuur
  • tussen de 1.000 en 2.500 mensen houden langdurig klachten
  • teken die op het bloed van een muis de winter hebben overleefd, hebben de grootste kans de ziekte over te dragen
  • hoe meer muizen in een gebied, hoe meer besmette teken
  • als de ziekte van Lyme niet op tijd wordt behandeld, kan er schade ontstaan aan zenuwweefsel, gewrichten, de huid en soms ook het hart

Veel tekenactiviteit in en om Roosendaal

Op de website tekenradar.nl vind je de meerdaagse tekenactiviteitsverwachting. Hoewel de activiteit van de teken schommelt, valt Roosendaal bijna altijd binnen het gebied met de hoogste tekenactiviteit. Over het algemeen geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe actiever de teken.

Verklein de kans op besmetting

Teken zijn het actiefst van maart tot oktober. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans om besmet te raken klein. Enkele tips:

  • vermijd hoog gras en struiken en blijf op de paden
  • ga liefst niet met blote armen en benen het bos in, al is dat op zomerse dagen niet praktisch
  • geef kleine kinderen een petje op, zodat er geen teken op hun hoofd kunnen vallen
  • controleer de huid na een dagje in de natuur zorgvuldig; teken houden van een vochtige omgeving, dus kijk vooral goed in de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen