Week van de Teek – Tackel de Teek (deel 2)

Soms heeft een teek meer ‘geluk’ dan jij. Als je een teek binnen 24 uur ontdekt en correct verwijdert, is er meestal niets aan de hand. Een teek verwijderen, hoe doe je dat?

pak de teek bij de kop en trek hem er verticaal uit
pak de teek bij de kop en trek hem er verticaal uit

Een teek boort zich met zijn kopje in de huid. Het is het beste als je het beestje in zijn geheel kunt verwijderen.

  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  • Pak de teek met een puntige pincet zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er langzaam uit. Gebruik je een andere tekenverwijderaar, zoals een tekenpen? Volg de gebruiksaanwijzing.
  • Als er een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk.
  • Ontsmet het beetwondje.
  • Schrijf op wanneer en waar op het lichaam je gebeten bent. Mocht je in de periode erna klachten krijgen, is het handig als je de huisarts kunt vertellen wanneer je bent gebeten.
  • Ontstaat er een klein, rood plekje op de plek van de beet, maak je dan geen zorgen; dat is een reactie van de huid op de beet zelf.

Zit de teek langer dan 24 uur op je huid, bijvoorbeeld omdat je een teek een dag na de boswandeling pas ziet zitten? Overleg dan met de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als de rode plek van de beet roder en groter wordt, of als je in de maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt. In andere gevallen is dat echt niet nodig.

Gebeten? Meld het op tekenradar.nl

Ben je gebeten door een teek, meld het via www.tekenradar.nl. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is namelijk bezig met een landelijk onderzoek. Het RIVM wil te weten komen hoe vaak mensen na een tekenbeet gezondheidsklachten krijgen, zoals de ziekte van Lyme. Ook willen de onderzoekers nagaan hoe dit samenhangt met de besmetting van de teek, hoe lang de teek heeft vastgezeten en andere mogelijke risicofactoren.

Als je een recente tekenbeet meldt, vraagt het RIVM je de teek op te sturen voor onderzoek en een vragenlijst in te vullen.

RIVM-app Tekenbeet

Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of via Itunes (voor Iphone). In de app kun je opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

De app werkt ook als je geen internetverbinding hebt: handig in het bos!

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen