Steunpunt PGB Kruisvereniging draait overuren

Foto: Abbeyfield Kent / Flickr CC BY 2.0

Bij het steunpunt PGB van de Kruisvereniging kunnen leden terecht met vragen over hun persoonsgebonden budget (PGB). Vanwege de chaos rond de uitbetaling van het PGB draait het steunpunt overuren.

De problemen zijn nog lang niet voor iedereen opgelost. Voorlopig houdt het steunpunt het druk, zegt Bram Koole vandaag in Kruisvenster, het periodiek van de Kruisvereniging.

Oude situatie

Met een PGB kan iemand die door ziekte, handicap of ouderdom hulp nodig heeft, die hulp zelf inkopen. Zo houdt iemand de regie over wie er wanneer over de vloer komt, en hoe de zorg wordt uitgevoerd.

Tot januari kregen de PGB-houders het zorggeld op hun eigen rekening gestort. Ze kochten zelf hun hulp in en betaalden zelf hun zorgverleners uit. Aan het eind van het jaar betaalden de PGB-houders het niet-gebruikte deel van hun budget terug. Het systeem was simpel. Het was helaas ook simpel om te frauderen.

Fraude

Door alle media-aandacht ontstond het beeld dat PGB-houders van hun budget op vakantie gingen of een nieuwe keuken konden zetten.

Uit cijfers blijkt dat bij 1 op de 14 budgethouders en bemiddelingsbureaus de verantwoording niet klopte. Belangenvereniging Per Saldo benadrukt dat het overgrote deel van de fraude niet bij particulieren plaatsvond maar bij de soms dubieuze zorg- en bemiddelingsbureaus.

Ter vergelijking

Belastingontduiking en fraude met uitkeringen, toeslagen en studiebeurzen kost de maatschappij jaarlijks zo’n 30 miljard euro. Bij het PGB ging het in 2013 om 11 miljoen euro (bron: NZa).

Elke fraudezaak is er één teveel, maar de aandacht voor de fraude met het PGB heeft er wellicht aan bijgedragen dat staatssecretaris Van Rijn nogal overhaast te werk is gegaan bij het invoeren van de nieuwe regeling.

150426 Chaos
Chaos (foto: jot.punkt / flickr CC BY)

Nieuwe situatie

Sinds 1 januari krijgen mensen hun budget niet meer zelf in handen. Ze hebben een virtuele rekening bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Elke maand vullen ze per zorgverlener een urenbriefje in en dienen dat in bij de SVB. De SVB betaalt vervolgens de zorgverleners uit. Dat is tenminste de bedoeling.

Het budget zelf komt in sommige gevallen van de gemeente en in andere gevallen van de zorgverzekeraar. De overgang naar het nieuwe systeem verloopt op z’n zachtst gezegd niet vlekkeloos. De SVB kan de hoeveelheid werk niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen is ontstaan.

Chaos bij de SVB

Door inzet van extra mensen is de achterstand deels ingelopen. Volgens Bram Koole van het steunpunt PGB van de Kruisvereniging klagen veel PGB-houders nog altijd over een chaotische administratie en een slechte bereikbaarheid van de SVB.

“Dit leidt tot schrijnende gevallen. Wij horen verhalen van budgetten die ineens worden geblokkeerd, en van zorgverleners die te laat of helemaal niet worden uitbetaald. De betrokkenheid bij de SVB en andere instanties is soms ver te zoeken.” Het PGB-steunpunt heeft het nog nooit zo druk gehad.

Dit leidt tot schrijnende gevallen.
– Bram Koole, steunpunt PGB Kruisvereniging

Niet alleen PGB-houders zijn de dupe, maar zorgverleners net zo goed. Zij krijgen hun salaris soms al maanden niet uitbetaald. Het is logisch dat sommigen noodgedwongen een andere baan zoeken. Alleen komt de PGB-houder dan zonder hulp te zitten…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen