27 mei: Dag van de Passie - Pijn van de Passie

27 mei 2015, 21:29 gezondheid
150527 gebroken hart foter e1432754792670
<a href="https://www.flickr.com/photos/joeshlabotnik/3299510214/">Joe Shlabotnik</a> / <a href="http://foter.com/">Foter</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY</a>

27 mei is de Dag van de Passie. Maar zoals zwart niet zonder wit kan, zo kan passie niet zonder de keerzijde ervan: liefdesverdriet, ofwel de Pijn van Passie.

Volgens Frank Tallis, klinisch psycholoog in Londen, is liefdesverdriet een echte ziekte waar meer aandacht aan besteed moet worden. Liefdesverdriet als fatale medische aandoening?

Tot aan de 18de eeuw werd een gebroken hart algemeen aanvaard als een echte ziekte. Sinds de opkomst van de wetenschap is de diagnose ‘luddevedu’ niet meer zo in trek bij medici.

Luddevedu

Toch zijn, aldus Tallis, de effecten ervan te beschrijven als medische symptomen. Opgelatenheid en het tentoonspreiden van verhoogd zelfvertrouwen aan de oppervlakte zijn te zien als ‘manie’. Huilerigheid en slapeloosheid als tekenen van depressiviteit.

En wat te denken van obsessief gedrag, zoals het continu checken van je inbox op nieuwe e-mails of helemaal in de ban zijn van binnenkomende appjes. Want wie weet heeft je ex zich bedacht.

”Veel mensen kunnen niet omgaan met de intensiteit van liefde, ze raken uit balans door hun verliefdheid: kun je nagaan wat er gebeurt als de relatie wordt verbroken of de liefde niet wordt beantwoord. Dat kan fatale gevolgen hebben”, aldus Tallis.

Er ziek van

Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar de behandeling van relationele en psychoseksuele problemen, is 'liefdesverdriet' een wat ondergeschoven kindje. Misschien wordt het tijd om er eens wat meer bij stil te staan en, zoals de oude Grieken, liefdesverdriet te behandelen zoals andere ziektes.

Lees ook: