Internationale dag van de verpleging eerbetoon aan de ‘Lady with the Lamp’

standbeeld uit 1937
standbeeld uit 1937
Foto: Michael Fraley / Flickr cc by-2.0

Vanavond twitterde oud-wethouder Kees Jongmans: “Vandaag de dag van de verpleging, maar ook de Europese dag van de beroerte. Om van in de war te raken.” Hij heeft gelijk, maar de datum voor de dag van de verpleging is niet zomaar gekozen.

12 mei is de geboortedag van Florence Nightingale (1820-1910), grondlegster van de moderne verpleegkunde.

Statistiek als wapen

Na een primitieve opleiding in de ziekenzorg verzamelde de Britse een enorme hoeveelheid gegevens over sterfte, ziekte en leefbaarheid in Engelse ziekenhuizen.

Deze in grafieken en statistieken omgezette gegevens gebruikte ze als wapen om onhygiënische toestanden te lijf te gaan. Je kunt haar gerust een van de eerste statistici uit de geschiedenis noemen.

Lady with the Lamp

Toen in 1853 de Krimoorlog uitbrak en de Engelse soldaten bij bosjes stierven, vroeg de minister van oorlog aan Florence of zij wilde afreizen naar het gebied.

De situatie die ze bij aankomst aantrof, was onbeschrijflijk. Er was gebrek aan alles: water, sanitair, keukens. Ook waren er nauwelijks artsen en verplegers terwijl de gewonden binnenstroomden.

In deze chaos wist Florence een hospitaal te scheppen waar de gewonden een menswaardige verzorging ontvingen. Zelf was ze dag en nacht in touw en dat leverde haar de bijnaam ‘Lady with the Lamp’ op.

Na haar terugkeer in Engeland in 1856 richtte Florence een verpleegstersschool op in Londen, de eerste deugdelijke verpleegstersopleiding ter wereld. Drie jaar later kwam haar boek ‘Notes on Nursing’ uit dat al snel gezien werd als het internationale handboek voor ziekenverpleging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen