Zorg dat je niet gek wordt van de hitte

Zet je zonnebril maar op!
Zet je zonnebril maar op!
Foto: redactie

Zoals altijd komt elke app en elke website met een andere maximumtemperatuur, maar feit is: het wordt morgen tropisch warm.

  • Houd hier de weersverwachting voor Roosendaal in de gaten.

Juist omdat we die warmte niet gewend zijn, zal het puffen geblazen zijn. Kijk maar uit dat je niet verbrandt. Of in het ergste geval, een zonnesteek oploopt. Maar dan is de verwachte bewolking juist een voordeel.

Zonnesteek

Een flauwe of melige bui lokt nog wel eens commentaar uit als ‘zeker te lang in de zon gezeten?’ Inderdaad kan iemand met een zonnesteek behoorlijk wartaal uitslaan. Dat is niet vreemd. Als je flink koorts hebt, ga je ijlen. En bij een zonnesteek loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 41°.

De medische term voor zonnesteek is heliosis (helios = zon). Door de warmte, vooral als de zon recht op je blote hoofd schijnt, kan het lichaam niet meer op eigen kracht voor voldoende afkoeling zorgen, bijvoorbeeld door te zweten.

Temperatuurhuishouding

Het vegetatieve zenuwstelsel regelt de temperatuurhuishouding. Onze ‘lichaamsthermostaat’ bevindt zich in de hypothalamus. Dit orgaantje ligt vlak onder het schedeldak en als het door de hitte ontregeld raakt, gaat het mis.

Bij een zonnesteek gaat je polsslag omhoog en je ademhaling versnelt. Andere symptomen zijn bloeddoorlopen ogen, hallucinaties, hoofdpijn, krampen en bewusteloosheid. Loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 42,2° dan is een zonnesteek meestal dodelijk.

Houd je hoofd bedekt en vergeet niet te smeren!

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen