Kunstmatige intelligentie in het Bravis ziekenhuis

Foto: Bravis ziekenhuis

Het Bravis ziekenhuis test momenteel slimme software van Aidoc dat artsen helpt om de kleinste afwijkingen zoals hersenbloedingen, fracturen en longembolie op te sporen, te herkennen en te markeren. De uiteindelijke diagnose wordt nog altijd door de arts zelf bepaald.

Het Israëlische softwarebedrijf Aidoc stond in 2018 in de top 50 “Genius Compagnies 2018” van TIME magazine. In de top 50 staan bedrijven die momenteel de toekomst uitvinden. De software van Aidoc wordt al wereldwijd gebruikt. Bravis is het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat de slimme software test en (bij positieve resultaten) zal aankopen. Een belangrijke voorwaarde in het gebruik van dit systeem is de privacy van persoonsgegevens. Elmer: “De software is geen lerend systeem, maar beoordeelt de scans met een algoritme.”

Innovatie

Elmer Naaktgeboren is radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project. “Twee jaar geleden kwam ik dit tegen op een congres en ik vond het meteen een mooie aanvulling op ons werk. Als mens ben je soms door emoties of vermoeidheid minder scherp, maar een computer presteert altijd hetzelfde: of het nu drie uur ’s nachts is of twee uur ’s middags.”

Als het over de toekomst en kunstmatige intelligentie gaat, dan hebben veel mensen daar vaak een futuristisch beeld bij. Elmer: “Het mooie van deze software is dat deze heel praktisch en meteen te gebruiken is. We zetten hiermee mooie stappen op het gebied van innovatie en het helpt ons om ervaring op te doen met en vertrouwen te krijgen in kunstmatige intelligentie. Dat vertrouwen is een belangrijke basis als we dit in de toekomst willen door ontwikkelen: we moeten leren vertrouwen op de machines.” 

Het schrikbeeld van slimme computers die de wereld overnemen heeft Elmer niet. “Misschien dat er technisch veel mogelijk is, maar ethisch moeten we daar keuzes in maken. De software die we nu gaan testen, helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen, maar de diagnose en vervolgstappen worden nog altijd door de arts zelf bepaald.” Ook in de toekomst ziet Elmer dit niet veranderen. Elmer: “Ik verwacht dat een groot aantal onderzoeken straks niet meer door onszelf worden gedaan, maar dat slimme software dit overneemt. Als arts krijg je dan veel meer een consulterende functie bij afwijkende en bijzondere uitslagen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen