Veel minder Brabanders verhogen eigen risico voor zorg

Foto: Publiek domein

De zorgpremie gaat in 2024 weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Noord-Brabant 21% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro.

Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 43,5% van de Brabanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.

Korting op zorgpremie

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Dit is een kleine 200 euro op jaarbasis.

Brabanders nemen minder risico dan gemiddeld

In Noord-Brabant hebben naar verhouding iets minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Dit is opvallend, want vorig jaar kozen Brabanders juist het vaakst voor een eigen risico van 885 euro. In Drenthe en Flevoland ligt het percentage vooralsnog het laagst (beide 14,7%)

Breda op plek 5 in lijst met meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Volgens onderzoek hebben veel mensen dit dan ook gedaan in de gemeente Breda. Het percentage overstappers ligt in Breda op 7,2%. Dit is goed voor een vijfde plek in de lijst. In de gemeentes Eindhoven (7,8%), Den Bosch (7,8%), Son en Breugel (7,6%) en Nuenen, Gerwen en Nederwetten (7,5%) zijn wat meer mensen overgestapt naar een andere zorgverzekering.

Het hele onderzoek is te lezen op de website van Independer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen