112

Schietincident café Chagall aan de Oude Markt – geen gewonden

Foto: redactie

Rond elf uur loste een man schoten in café Chagall op de Oude Markt. Niemand raakte gewond. Twee uur na de schietpartij bestormde een arrestatieteam het café waar de verdachte zich verschanste.

Eerst probeerde een onderhandelaar van de politie de verdachte naar buiten te krijgen. Hem werd via een megafoon verzekerd dat hij niet bang hoefde te zijn en dat de politie niet zou schieten. “Alles goed met je? Ik ben hier om met jou te praten.”

Grootscheepse politie-inzet

Omdat de toedracht niet duidelijk was, is de Markt meteen hermetisch afgesloten. Meerdere mensen belden 112. Sommigen spraken van één verdachte, anderen waren niet zeker of het om één of meerdere gewapende mannen ging.

Bij een dergelijke onduidelijke melding gaat de politie uit van het ergste. Daarom hield een arrestatieteam café Chagall zowel aan de voorkant als aan de achterzijde onder schot.

Rot geschrokken

In het café waren alleen de eigenaar en enkele medewerkers aanwezig. Zij wisten het pand veilig te verlaten. De kogels zijn naar het schijnt in het plafond terechtgekomen.

Eigenaar Patrick van Oosterbos verklaart tegen RTL Nieuws dat hij het café net wilde openen toen een verwarde man de zaak binnenkwam. Hij begon meteen te schieten. “Ik ben me wezenloos geschrokken”, aldus Oosterbos.

Mogelijk een bekende van de politie

Toen de onderhandelaar via de megafoon contact probeerde te leggen, gluurde de man een paar keer door het raam van de eerste verdieping naar buiten.

Omdat de man aan het verzoek van de onderhandelaar geen gehoor gaf, is een team zwaarbewapende AT’ers in kogelwerende vesten aan de achterzijde het café binnen gestormd. Daarbij heeft een politiehond de verdachte gebeten.

De politie trof de man, een 39-jarige man uit Steenbergen, halfnaakt en in verwarde toestand aan. Mogelijk is hij een bekende van de politie.

Veel publiek

Schoten op een rustige zondagochtend. Een zwaarbewapend AT op de Markt. Een megafoon waaruit schettert: “Je kunt veilig naar buiten komen”, “Je hoeft niet bang te zijn,” en even later “Kom naar buiten, handen op je hoofd.” Dat trekt toeschouwers.

De politie sloot behalve de Oude Markt ook het Emile van Loonpark af omdat daar teveel publiek op de been was. De politie had de ruimte nodig om de bestorming van het café aan de achterzijde op te zetten. De achterkant van café Chagall komt uit in het park.

Markt vrijgegeven

Rond twee uur is de Markt weer vrijgegeven. De recherche doet sporenonderzoek in café Chagall en heeft intussen het vuurwapen gevonden. Voor zover bekend heeft de verdachte alleen gehandeld en zou Chagall als ‘doelwit’ puur willekeurig zijn gekozen. De eigenaar heeft de man niet herkend.

Het café blijft de rest van de dag gesloten.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen