De Roosendaalse Jesse Klaver nieuwe fractievoorzitter GroenLinks

Foto: NPO / DWDD

Vanmorgen maakte partijleider Bram van Ojik van GroenLinks bekend dat dat hij de Tweede Kamer verlaat. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als de nieuwe fractievoorzitter.

De 29-jarige Jessie Klaver werd geboren in Roosendaal en groeide op in de Westrand. Hij werd al langer gezien als de beoogde nieuwe leider van GroenLinks. De parlementaire pers nomineerde hem drie jaar geleden als Politiek Talent van 2012.

Wapenfeiten

  • Klaver werd in 2010 door Femke Halsema naar Den Haag gehaald waar hij zich in eerste instantie bezighield met onderwijs.
  • Hij onderhandelde met het kabinet over de nieuwe studiebeurs die de basisbeurs ging vervangen.
  • Hij haalde de populaire Franse econoom Piketty naar Nederland.
  • Hij steunde de recente bezetting door studenten van het Maagdenhuis in Amsterdam.

De Roosendaalse politicus heeft naast onderwijs, Europa en landbouw ook financiën in zijn portefeuille. Hij onderhandelde, samen met Bram van Ojik, met minister Dijsselbloem over een nieuwe begroting. Ze vonden echter dat het kabinet te weinig deed voor het milieu en duurzaamheid en uiteindelijk liep het tweetal weg van de onderhandelingstafel.

Rel rond ABN Amro

Klavers woedende uithaal naar de top van ABN Amro die geen moeite had met een forse salarisverhoging, werd in de pers breed uitgemeten. Hij noemde de opstelling van de topmannen ‘stuitend’. Brandpunt-journalist De Poel sneerde vervolgens over Klaver in een reportage ‘snotneus’. Dat koste de presentator de kop. Klaver heeft hier nooit op willen reageren.

Jongste partijleider ooit

Klaver verslaat vandaag Hans Wiegel: die werd in 1971 op zijn dertigste fractievoorzitter van de VVD. De leden van GroenLinks kiezen in een later stadium via een referendum wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen