Norbertusleerlingen Fabio Kerstens en Koen de Vos winnen prijs KNAW

Foto: daniel voyager / flickr cc by-2.0

Fabio Kerstens en Koen de Vos, vwo-leerlingen van het Norbertus, winnen met hun profielwerkstuk ‘Re-entry’ de prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in de categorie Natuur & Techniek.

De KNAW ontving dit jaar 414 profielwerkstukken van 180 verschillende scholen. Leerlingen maken profielwerkstukken met z’n tweeën; vandaag kregen twaalf koppels te horen dat hun werkstuk in de prijzen is gevallen.

Studiebeurs

De winnende leerlingen krijgen een oorkonde van de Akademie en een studiebeurs van €1500, bestemd voor hun eerste studiejaar aan een Nederlandse universiteit of hogeschool, of aan een buitenlandse onderwijsinstelling van vergelijkbaar niveau.

Re-entry

Als je een raket de lucht in schiet, zul je die ook terug moeten halen. Hoe doe je dat? Vaak wordt de lancering gezien als het gevaarlijkste punt van de ruimtereis, maar de teugkeer is veel gevaarlijker.

Het profielwerkstuk ‘Re-entry’ gaat over de aerodynamica en thermodynamica tijdens de terugkeer van een capsule in de atmosfeer. Koen en Fabio maakten een computersimulatie om het traject dat de capsule aflegt na te bootsen.

Ze keken welke vorm een ruimtecapsule moet hebben om goed bestuurbaar te blijven en naar de verhouding tussen de vorm van de capsule en de belasting van het hitteschild. Een in brand vliegend hitteschild is binnen de ruimtevaart een van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongelukken.

Docenten ook in de prijzen

De KNAW beloont niet alleen de leerlingen, maar ook hun begeleidende docenten. De Akademie wil de aandacht vestigen op de grote betekenis van docenten die leerlingen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen.

In dit geval waren dat natuurkundedocent Rudy Devente en oud-docent Walter Wamsteker (natuur- en sterrenkunde). Zij mogen in oktober mee op een culturele reis naar een nog niet bepaalde Europese stad.

Norbertuscollege

Scholen waarvan de leerlingen en docenten de KNAW Onderwijsprijs winnen, mogen daar trots op zijn en krijgen daarom een officiële plaquette van de KNAW.

De officiële prijsuitreiking vindt in juni plaats in het Trippenhuis in Amsterdam, sinds 1812 de zetel van de KNAW.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden