Examenleerlingen aan het woord #7 – Lonneke Braat: examen vmbo biologie

Foto: aangeleverd door Lonneke Braat

Lonneke Braat van het Jan Tinbergen College sloot haar middelbare schooltijd dinsdag af met het examen vmbo biologie. “Ik heb er een erg goed gevoel over.”

Dat is maar goed ook want Lonneke wil de verpleging in en dan is biologie een van je belangrijkste vakken. “Sommige vragenstellingen waren erg moeilijk maar over het algemeen ging het heel goed.”

Lonneke vertelt

Lonneke volgt op het JTC vmbo (theoretische leerweg). Ze koos voor het profiel ‘zorg en welzijn’ en dat betekent een vakkenpakket met Nederlands, Engels, maatschappijleer, geschiedenis, biologie, economie en wiskunde.

Zag je op tegen biologie?
Nee, totaal niet. Vanaf les één op de basisschool heb ik biologie superleuk gevonden. Dat scheelt.

Is het ook een van je betere vakken?
Ja, meestal wel. Maar eigenlijk gingen alle examens goed als ik er zo op terugkijk. Ik verwacht de hoogste punten voor Engels en maatschappijleer.

Wat waren voor jou de lastigste vakken?
Je bedoelt waar ik het meeste voor heb moeten doen? Ik denk dat dat dan wiskunde en economie zijn; daar heb ik echt wel flink voor moeten blokken.

Maar geslaagd ben je toch wel?
Ik hoop het wel. Ik heb er zin in om het met mijn familie te vieren en daarna deze zomer gezellig dagjes uit te plannen met mijn vriendinnen. Naar de Efteling, kijken waar we leuk kunnen winkelen enzovoorts.

Hoe vulde je de afgelopen jaren je vrije tijd?
Ik wielren zo’n twee keer in de week. Daar ben ik mee begonnnen door mijn vader die dit zelf ook deed. Ik doe niet mee aan wedstrijden ofzo, volg ook niet de Tour de France, maar vind het wel erg leuk om zelf op de fiets te zitten. Ik heb ook lange tijd op paardrijden gezeten. Daar ben ik mee gestopt, maar ik vind het nog steeds erg leuk.

En volgend jaar?
Na deze opleiding ga ik de Verpleegkundige niveau 4 doen op het Kellebeek College.

Dat betekent dat je na vier jaar mbo-verpleegkundige bent, is het niet?
Als het goed is wel, maar eigenlijk hoop ik daarna door te kunnen studeren en me te specialiseren. Ik weet alleen nog niet in welke richting.

Je bent geïnteresseerd in biologie. Maar je hebt vast meer redenen om voor de verpleging te kiezen.
Ja, ik wil graag met mensen en verschillende soorten mensen werken.

Als je plannen doorgaan, zit je nog wel een aantal jaar aan school vast.
Dat is wel zo, maar ook als ik verpleegkundige ben, hoop ik altijd bij te blijven leren zodat ik mijn beroep beter kan uitvoeren.

 

Met dit interview sluiten we de reeks ‘Examenleerlingen aan het woord 2015’ af. Natuurlijk komen we nog terug bij de scholieren als ze donderdag 11 juni te horen krijgen of ze geslaagd zijn.

Eerder verschenen:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden