Examenleerlingen aan het woord #5 – Jesse van Doormaal: examen vwo Duits

Foto: aangeleverd door Jesse van Doormaal

De 17-jarige Jesse van Doormaal uit Roosendaal zit op het Gertrudis. Vandaag stond voor het vwo Duits op het programma. “De tekst over dopingschandalen in de wielersport vond ik wel interessant.”

Als een tekst boeit, is het ook niet zo moeilijk om je te concentreren, vindt Jesse. De lengte van de teksten was precies goed. “Vijf minuten voor tijd was ik klaar.”

Vervolgens zat hij om vijf uur klaar om zijn antwoorden op internet te checken. “Ik ben veel te ongeduldig om te wachten op de officiële uitslag. Bij Duits had ik ongeveer driekwart van de vragen goed, dus dat wordt wel een voldoende.”

Jesse is goed gehumeurd en komt vrij ontspannen over. In feite kan zijn humeur niet stuk: zaterdag kreeg hij te horen dat hij door de decentrale selectie van de Erasmus Universiteit is gekomen. Dat betekent dat hij volgend jaar geneeskunde mag gaan studeren.

Jesse vertelt

In het profiel ‘natuur en gezondheid’ dat Jesse heeft, zitten naast de vaste vakken Nederlands en Engels de profielvakken natuurkunde, scheikunde en biologie. Verder heeft hij wiskunde a, economie als keuzevak en Duits als vreemde taal.

Waarom koos je Duits?
Ehh… omdat ik in Frans nog slechter was. Maar je moet een taal erbij nemen, dus dan maar Duits. Het is altijd een van mijn slechtste en minst favoriete vakken geweest. Maar tekstverklaring zoals vandaag lukt me altijd wel redelijk. Alles beter dan woordjes leren en grammatica, waar ik altijd een ontzettende hekel aan had.

Ben je nu nog hard aan het blokken?
Ik weet bijna zeker dat ik ga slagen, maar dat betekent niet dat je niks meer hoeft te doen. De meeste tijd steek ik in biologie. In de les hebben we maar weinig examenvragen geoefend – veel minder vaak dan bijvoorbeeld bij natuurkunde of economie – dus dat ben ik nu aan het doen.

Hoe zit het met de ontspanning tussendoor?
Die zoek ik vooral in muziek. Ik speel al bijna tien jaar akoestisch gitaar en zit tegenwoordig ook regelmatig op de piano van mijn broer. En elk weekend ga ik mountainbiken. Ik vind het ook altijd leuk om op vakantie te gaan fietsen.

Vakantie… Dat duurt niet lang meer.  
Klopt. Meteen na de examens ga ik met vijf vrienden tien dagen weg. Van de zomer ga ik met mijn ouders drie weken naar Zuid-Afrika. En ervan uitgaande dat ik slaag, geef ik natuurlijk ook nog een examenfeest. Twee eigenlijk: één voor mijn familie, en dan nog één voor mijn vrienden. De rest van de vakantie wil ik besteden aan werken, relaxen en me voorbereiden op mijn studie volgend jaar. Zo wil ik al op zoek naar een kamer. Het lijkt nog ver weg, maar half augustus beginnen de introductieweken al.

Waarom wil je zo graag geneeskunde gaan studeren?
Het lijkt me fantastisch om bij te dragen aan de gezondheid van mensen. Voor de meesten is gezond blijven immers het belangrijkste in hun leven. Daar komt bij dat ik het menselijk lichaam ontzettend interessant vind.

Heb je al enig idee welke kant je uiteindelijk op wilt?
Je bedoelt welke specialisatie ik zou kiezen? Dat vind ik een lastige vraag. Chirurg of huisarts kennen we natuurlijk allemaal, maar wat doet een medisch microbioloog? Ik zou het eigenlijk niet weten. En zo heb ik bij een hoop specialisaties niet echt een beeld. Als ik op dit moment zou moeten kiezen, zou het chirurgie worden. Maar nucleaire geneeskunde lijkt me ook ontzettend interessant. Nou ja, ik heb nog even…

Je kijkt liever niet te ver vooruit.
Nee, ik denk eigenlijk nooit veel verder dan mijn volgende grote doel. Dit jaar was dat het examen en aangenomen worden voor geneeskunde. Dus vraag je me nu ‘Jesse van Doormaal over tien jaar’ te beschrijven, dan weet ik het eigenlijk niet. De kans is groot dat ik dan nog bezig ben met mijn specialisatie. Maar ja, dat hangt weer af van de specialisatie die ik kies en hoe snel ik daarvoor een opleidingsplek kan vinden.

Wat was je gaan doen als je niet was aangenomen in Rotterdam?
Plan B was uitwijken naar België en bijvoorbeeld in Antwerpen of Brussel geneeskunde gaan studeren. Zou dat om de een of andere reden óók niet mogelijk zijn geweest, dan had ik een half uitgewerkt plan C: Medische Wetenschappen en Techniek in Eindhoven. Dat leek me leuk omdat het in feite mijn interesse in geneeskunde en die voor techniek combineert. Alleen had ik dan een cursus wiskunde B moeten volgen. Gelukkig is dat nu niet nodig.

Zei hij grijnzend… Jouw humeur kan écht niet meer stuk hè?
Nee. Dat ik naar Rotterdam kan, is echt het beste nieuws dat ik kon krijgen.

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen