Examenleerlingen aan het woord #2 – Ruby Martens: examen havo biologie

Foto: aangeleverd door Ruby Martens

Maria Helena Cornelia – neeeeee, dat heb je van mijn examenrooster gepikt (klopt!) – zit in 5 havo van het Gertrudiscollege. Ruby Martens dus. Biologie vandaag viel mee. “Ik vond het niet zo heel moeilijk en was een uur voor tijd al klaar.”

Eind april werd ze 17, maar Ruby heeft even gewacht met dat te vieren. “Ik sta best goed gemiddeld, dus ik ga ervan uit dat ik mijn diploma wel haal. En dan wordt het hopelijk een ‘Geslaagd Verjaardagsfeest’!”

Ruby vertelt

Drie vakken heeft ze nu achter de rug. Gisteren kunst en Nederlands. Vandaag biologie. Bijna op de helft met Engels, wiskunde A, scheikunde en natuurkunde nog voor de boeg.

Hoe begon je vanmiddag aan je examen biologie?
Ik zag niet echt op tegen het examen. Ik heb biologie altijd best een leuk vak gevonden, maar het was wel veel om te leren.

Je hebt alle exacte vakken in je pakket. Die zijn het moeilijkst, hoor je vaak.
Ik heb zelf het hardst voor natuurkunde moeten werken. Aan het eind van 4 havo heb ik het hele boek gekopieerd en ik ben er regelmatig mee bezig geweest in de zomervakantie. Daardoor en door hulp van vrienden sta ik nu gelukkig voldoende.

Welk vak wordt een eitje?
Of het examen een makkie wordt, weet ik niet maar ik verwacht dat mijn hoogste punt voor Engels zal zijn, omdat dat eigenlijk altijd al goed gaat. Vorig schooljaar sloot ik het af met een 9.

Wat zijn je plannen voor na je ‘Geslaagd Verjaardagsfeest’?
Ik wil lekker wat tijd besteden aan mijn hobby’s: muziek maken en luisteren, en creatief bezig zijn. Ik houd van tekenen, schilderen, en wil gaan werken aan mijn kostuum voor de Elf Fantasy Fair. Dat is een groot fantasy-evenement waar ik volgend voorjaar naartoe ga. Ik wil nu eens een écht goed kostuum maken, en dat kost tijd. Daarom begin ik er deze zomer al mee.

En verder begin ik na het eindexamen met rijlessen. Ik hoop m’n rijbewijs zo snel mogelijk te halen en misschien ook al wat te helpen in de kapsalon waar ik tijdens de opleiding mijn stage ga doen.

Aha, je wilt kapster worden.
Yep. Volgend jaar ga ik de kappersopleiding doen aan het Kellebeek-college. Omdat ik van de havo kom, kan ik daar de opleiding tot junior-kapster in één in plaats van twee jaar doen.

Ik heb al een BOL-stageplek, maar het ROC – en ik trouwens ook – zou mij liever op de BBL hebben. Dus mocht een lezer toevallig een BBL-stageplek in de aanbieding hebben, dan mag-ie contact met me opnemen… Ehhh, mag ik dat zeggen?

Van mij wel. Dan nemen we gewoon een link op naar jouw FB-pagina.
Thanks, wie weet wat dat oplevert. Het moet wel een erkend leerbedrijf zijn hè, en liefst in Roosendaal of omgeving.

Staat genoteerd. Maar liever BBL dan BOL, wat houdt dat in?
Nou, je hebt twee leerwegen in het mbo. De ene heet beroepsopleidende leerweg, dat is de BOL. De andere is de beroepsbegeleidende leerweg.

Zou ik de BOL gaan doen, dan ga ik vier dagen per week naar school en loop ik één dag in de week stage. Liever zou ik meteen in een kapsalon werken en daar het vak leren. Dan is de BBL ideaal, want dat is een combi van werken en leren: je gaat één dag per week naar school, doet dus meer ervaring op en krijgt ook al meteen een stagevergoeding.

En niet elk leerbedrijf neemt leerlingen van beide leerwegen aan?
Juist, en de stageplek die ik nu heb, is er eentje voor de BOL. Haha, kun je het nog volgen?

Zo ongeveer. Kunnen we nog verder vooruit kijken?
Mijn toekomstdroom is om een eigen kapperszaak te hebben. Maar ik zou ook iets in de theaterwereld willen doen, zoals pruiken en grime.

  • Je kunt Ruby vinden op haar Facebook-pagina en haar langs die weg een berichtje sturen als je een BBL-stageplek weet.

Lees ook:

Dossier: Interviews

Reacties

Cookieinstellingen