Examenleerlingen aan het woord #6 – Jeroen Frijters: examen gymnasium Latijn

Foto: aangeleverd door Jeroen Frijters

De 17-jarige Jeroen Frijters uit Roosendaal zit op het gymnasium. Vandaag maakte de Gertrudisleerling zijn laatste examen: Latijn. “Ik hoop dat ik cum laude slaag.”

Latijn was goed te doen. “De vertaaltekst ging beter dan verwacht. Daarnaast moet je vooraf een aantal teksten bestuderen waarover je tijdens het examen vragen krijgt. Ik had me goed voorbereid, dus die vragen gingen gelukkig ook goed.”

Voor Jeroen zit het erop. Vwo-leerlingen met vakken als Frans en scheikunde in hun pakket moeten volgende week nog aan de bak, maar Jeroen gaat genieten van een ontspannen Pinksterweekend. “Morgen moet ik werken, en daarna een zondagje uitrusten van deze lange weken.”

Jeroen vertelt

Latijn was dus het laatste examen. De afgelopen weken sloot Jeroen de vakken Nederlands, Engels, wiskunde B, geschiedenis, economie, aardrijkskunde en Management & Organisatie af.

Zag je op tegen het examen Latijn?
Niet zozeer tegen het examen, maar wel tegen het vele leerwerk. Ik heb Latijn altijd wel leuk gevonden, niet in de laatste plaats door de Latijnsectie op het Gertrudis. En de historische achtergrond bij de teksten is interessant.

Voor welk examen heb je het hardst moeten blokken?
Wiskunde B vind ik het moeilijkste vak: daar moet ik altijd veel voor doen om een goed punt te halen.

Van welke vak verwachtte je het meest?
Economie vind ik heel interessant. Daar heb ik dit jaar alleen maar goede resultaten voor gehaald. Ik denk dat daar ook wel een mooi cijfer uit komt.

Hoe zijn je andere vakken gegaan?
Mijn examens gingen eigenlijk allemaal wel goed, dus ik hoop dat ik cum laude ben geslaagd.

Cum laude of niet, dat is nog de vraag. Maar dát je slaagt staat vast.
Gelukkig wel, want een tripje naar Lloret de Mar met drie vrienden is al geboekt. Beetje slordig om dan te zakken.

Met wat voor gevoel kijk je terug op de examenperiode?
Als een tijd met veel te doen en veel werk, maar wel leuk om in je achterhoofd te hebben dat dit het laatste is wat je ooit op de middelbare school doet.

Ja, raar idee. Wat zijn je plannen de komende tijd buiten Lloret de Mar?
Ik ben van plan veel te gaan werken, maar ik ga ook naar Pinkpop en ik ga enkele weken met mijn ouders op vakantie. Daarnaast is er ook weer tijd voor hobby’s. Ik voetbal, basketbal en lees graag. Ik kijk veel films en series en speel spellen met vrienden. Samen een avond weg is natuurlijk ook altijd leuk.

Wacht even: je gaat komend weekend de bloemetjes al buitenzetten?
Huh… Oh, bedoel je Pinkpop? Dat is dit jaar niet met Pinksteren – dat is een uitzondering hoor – maar pas in juni.

Ja, dat bedoelde ik. En je plannen volgend jaar?
Ik ga aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de studie International Economics and Business Economics volgen en ik hoop later in de internationale handel terecht te komen, of bij een internationaal bedrijf.

Je hebt het plaatje aardig voor je. Omschrijf ‘Jeroen Frijters in 2025’ eens.
Dan ben ik als het goed is afgestudeerd na een mooie studententijd en een hoop lol met vrienden. Hopelijk heb ik dan een interessante baan die veel afwisseling biedt. Liefst een baan waarbij ik veel van de wereld kan zien. Oh ja, en ik heb dan natuurlijk ook een leuke vriendin.

Lees ook:

Dossier: Interviews

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden