Mogelijk ebola-geval in Roosendaal: spoedeisende hulp Bravis Ziekenhuis dicht

05 jul 2015, 1:36 nieuws
150705 bravis ziekenhuis foto roosendaalnieuwsnl e1436052345534
roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Bravis Ziekenhuis is sinds gisterenmiddag gesloten nadat er een patiënt met ebola-verschijnselen is binnengebracht.

Totdat er meer bekend is, blijft de afdeling gesloten en moeten patiënten naar Bergen op Zoom. Waarschijnlijk is het loos alarm, maar het ziekenhuis neemt geen enkel risico en gaat volgens protocol te werk. Een gespecialiseerd bedrijf is bezig met het ontsmetten van alle behandelkamers.

De veiligheid en gezondheid van onze patiënten gaat boven alles. - Bravis Ziekenhuis

De patiënt werd zaterdagmiddag binnengebracht. Hij was onlangs in een gebied in West-Afrika geweest waar ebola voorkomt. Terug in Nederland is hij ziek geworden. Op zo'n moment gaan bij artsen en verpleegkundigen alle alarmbellen rinkelen.

Wat de symptomen van de man zijn, is niet bekend. Het gaat in elk geval om ziekteverschijnselen waarbij - volgens protocol - ebola moet worden uitgesloten. De medewerkers van het ziekenhuis aarzelden geen seconde. Ze hebben meteen de voorgeschreven, drastische maatregelen genomen en de afdeling gesloten.

Erasmus MC

De patiënt is vervolgens - onder begeleiding van twee politiewagens met loeiende sirenes - overgebracht naar het Erasmus MC. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd .

In Rotterdam wordt de patiënt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht. Laboratoriumtests moeten uitwijzen of de patiënt inderdaad het dodelijke virus heeft opgelopen. Het RIVM verwacht maandag de uitslag te hebben.

Meestal loos alarm

Afgelopen woensdag werd een patiënt opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum op verdenking van ebola. Gisteren maakte het RIVM bekend dat de symptomen van deze patiënt niet door het vaak dodelijke virus werden veroorzaakt.

Onlangs werden twee andere patiënten in Groningen en Nijmegen onderzocht op ebola. Ook bij hen bleek het loos alarm te zijn. Ebola is geen ziekte om mee te spotten. Daarom gaat men in Nederland altijd extreem zorgvuldig om met 'verdachte patiënten'.

Ebola

Het ebola-virus wordt overgedragen door direct onbeschermd contact met een zieke ebola-patiënt. De verspreiding van het virus wordt tegengegaan door bij symptomen zieke mensen meteen af te zonderen zodat er geen verdere besmetting plaatsvindt.

Mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden drie weken gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zolang iemand geen ziekteverschijnselen heeft zoals koorts, bloedingen en diarree, is hij niet besmettelijk.

Krijgt iemand wél klachten, dan wordt hij meteen opgenomen in het ziekenhuis en afgezonderd van andere patiënten.

Lees ook: