Een jaar na de ramp met de MH17

De eerste lichamen arriveren op Vliegbasis Eindhoven
De eerste lichamen arriveren op Vliegbasis Eindhoven
Foto: Jaap den Dulk / Flickr cc by-2.0

Bart Lambregts uit Roosendaal en zijn vriendin Astrid Hornikx uit Goirle kwamen op 17 juli 2014 om bij de vliegramp in Oost-Oekraïne. Ze zouden een rondreis door Azië gaan maken.

Het toestel vertrok rond de middag vanaf Schiphol met eindbestemming Kuala Lumpur. Drie uur later verdween het bij de Oekraïense stad Donetsk van de radar.

De brokstukken van het toestel lagen verspreid over een oppervlakte van 35 vierkante kilometer. Alles wijst erop dat het vliegtuig op grote hoogte uit elkaar is gespat.

Exacte toedracht onbekend

In Oost-Oekraïne woedt een gewapend conflict waarbij Oekraïne, Rusland en pro-Russische separatisten betrokken zijn. Alle partijen ontkennen elke betrokkenheid, en alle partijen beschikten over de mogelijkheid om een vliegtuig als de MH17 neer te halen. Een vergissing wordt niet uitgesloten.

Nationale rouw

De dag dat de eerste lichamen van de slachtoffers aankwamen op Vliegbasis Eindhoven – 23 juli – was een dag van nationale rouw om stil te staan bij de 298 slachtoffers van vlucht MH17, onder wie 193 Nederlanders.

150717 Bart Lambregts - youtube
bron: youtube

Roosendaals slachtoffer

Onder de slachtoffers ook één inwoner van Roosendaal: de 40-jarige Bart Lambregts, docent aan basisschool De Klimroos. Toneel en zang waren zijn grote passie. Hij was een bekend gezicht binnen het culturele wereldje, en deed mee met producties van Stichting Roos, de Bergse Operette Vereniging en Inviteater.

Eind juli vond op initiatief van Barts familie een grote herdenkingsbijeenkomst met veel muziek plaats op het Tongerloplein. Meer dan 1500 mensen waren erbij aanwezig.

De Klimroos

De zondag na de ramp kwamen leerlingen, ouders en medewerkers naar De Klimroos om samen meneer Bart de laatste eer te bewijzen. Op het grasveld bij de school vormden leerlingen een groot hart om te laten zien dat meneer Bart in hun hart zit.

De basisschool heeft de Meneer Bart-bokaal in het leven geroepen, bedoeld voor een leerling die erin slaagt het beste uit zichzelf te halen. Want dát was het motto van Bart Lambregts die niet alleen het beste uit zichzelf maar ook uit anderen haalde. Half juni won Thomas Zagers met zijn piano-optreden in De Kring de eerste bokaal.

Minuut stilte

De dag na de ramp sprak wethouder Toine Theunis de bezoekers van Palm Parkies toe, waarna een minuut stilte werd gehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen